Mistrovské cukrářské dílo mohou nyní obdivovat návštěvníci Krkonošského muzea v Jilemnici. Vystavují zde totiž zámek výhradně z cukrářských materiálů. Napodobenina francouzského zámku Chaumont na Loiře váží zhruba 40 kilogramů a přivádí k údivu dospělé i děti svojí reálnou podobou a detailním propracováním.

O jeho výjimečností hovoří i zlatá medaile na Olympiádě kuchařů a cukrářů v německém Erfurtu, kterou za toto dílo získala studentka druhého ročníku Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace Jana Dostálová.

Zámek, kvůli kterému musí muzeum udržovat v místnosti nižší teplotu, je vyroben z čokolády (střecha), fondánu (stěny) a karamelu (sklo v oknech).

Cukrový zámek bude v Jilemnici k vidění až do 24. ledna, a to od úterý do pátku od 9 – 12 a od 13 – 16 hodin. Poslední den, kdy lze cukrářské dílo vidět, je sobota 24. ledna ve stejnou dobu. Kromě zámku návštěvníci ještě spatří propracované formy na perník našich předků a další pozoruhodné cukrářské výrobky.

Bohatou fotogalerii z výroby sladkého skvostu naleznete připojenou u tohoto článku.