Co se vám vybaví, když se řekne školní jídelna? „Mé vzpomínky na školní stravování jsou spojené s krutou disciplínou stání ve frontě, zápachem z táců, s pohledem na ušmudlaná trička kuchařek a samozřejmě s „hvězdou” všech polotovarů a jídelen – remoplátkem, tedy tzv. rekonstituovaným masem…“ říká šéfkuchař Elijáš.
Provensálská polévka
V téhle polévce schováte tolik zeleniny, kolik potřebujete. Pokud vaše děti neodmítají, můžete přidat nakonec i listy špenátu či mangoldu.
Doba přípravy: 40 minut; namočení fazolí přes noc

Suroviny (pro 4 školáky):
- 200 g sterilovaných loupaných rajčat
- 800 ml kuřecího vývaru
- 1 menší pórek
- 1 malá cibule
- 500 g bílých fazolí
- 1 stroužek česneku
- 2 střední mrkve
- 1/2 menší cukety
- provensálské bylinky podle chuti
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a bylinky. Přidejte namočené bílé fazole a zalijte kuřecím vývarem. Přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou fazole al dente.
Pórek a mrkev pokrájejte na kolečka a spolu s rajčaty přidejte do polévky. Vařte doměkka.
Ke konci varu přidejte půlkolečka cukety a dochuťte solí a pepřem.
Kuřecí paličky v cornflakes s barevným kuskusem
Snad všechny děti mají rády smažená jídla. Tyhle kuřecí paličky jako smažené vypadají, a vlastně i chutnají, jen se připravují mnohem zdravější cestou.
Ideální přílohou je kuskus se spoustou dobře maskované zeleniny.
Doba přípravy: 60 minut

Suroviny (pro 4 školáky):
- 8 kuřecích paliček
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké papriky
- drcené kukuřičné lupínky na obalení
- olivový olej na zakápnutí
- sůl
- pepř
-
barevný kuskus:
- 200 g kuskusu
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml kuřecího vývaru
- 1 malá červená cibule
- 1 svazek hladkolisté petrželky
- 1/2 svazku máty
- 100 g salátové okurky
- 1 střední mrkev
- sůl
- pepř
Postup:
Kuřecí paličky omyjte, osušte, osolte a opepřete. Z vejce, mléka, mouky a sladké papriky umíchejte těstíčko, paličky do něj ponořte a pak je obalte v nadrcených lupíncích.
Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte 40 minut. Propečení masa raději zkontrolujte – zapíchněte nůž ke kosti, měla by vytéct pouze čirá tekutina.
Měsíčník Gurmet nabízí nejen úžasné, sezónní recepty, ale také trendy a novinky z oblasti gastronomie.
Kuskus zakápněte olivovým olejem, zamíchejte a nechte 10 minut stát, pak ho zalijte horkým vývarem, přikryjte potravinovou fólií a nechte 15 minut nabobtnat.
Očištěnou mrkev nakrájejte na malé kostičky a pár minut povařte. Okurku a červenou cibuli nakrájejte nadrobno, petržel a mátu nasekejte a vše společně s mrkví přidejte ke kuskusu.
Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a důkladně promíchejte.
Tapioka s kokosem a broskvemi
Seznamte děti s exotickou tapiokou. Jde o prastarou surovinu z kořene manioku, kterou používali už Mayové. A hned máte dezert nenápadně spojený s výukou dějepisu a zeměpisu…
Doba přípravy: 4 minuty vaření; namočení tapioky přes noc + 4 hodiny po uvaření

Suroviny (pro 4 školáky):
- 50 g perliček Tapioca
- špetka soli
- 150 ml kokosového mléka
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 2 kompotované broskve
Postup:
Tapioku namočte přes noc do studené vody. Druhý den ji propláchněte pod tekoucí vodou a vložte do hrnce s vroucí vodou. Lehce osolte a vařte asi 4 minuty, během vaření bílé kuličky zprůhlední. Sceďte je přes hustý cedník a rychle zchlaďte pod tekoucí vodou.
Uvařenou tapioku přesypte do misky, zalijte kokosovým mlékem a nechte namáčet asi 4 hodiny. Tapioka nasákne kokosové mléko a zhoustne.
Před podáváním ji můžete případně trošku naředit vodou. Vmíchejte nastrouhaný kokos a podávejte s broskvemi, nakrájenými na kostičky.
Září patří dětem
Předplaťte si Deník.cz a čtěte vše bez omezení. Navíc získáte zdarma unikátní e-knihu Hobby s dětmi, plnou rad a tipů, jak kvalitně trávit čas se svými dětmi.