Studie je sice naplánována na třináct měsíců, pokud by ale výsledky byly jednoznačně pozitivní již dříve, mohly by regulační orgány měnit očkovací strategie již během tohoto roku. Předběžné výsledky se očekávají již v létě.

Covid-19, vakcína mRNA
Vědci zjistili, co stojí za těžkým průběhem covidu. Na vině je omyl protilátek

Podle ministra Nadhima Zahawiho, který má na starosti průběh očkování na Ostrovech, studie konečně poskytne zásadní důkazy k míře bezpečnosti této již nějaký čas diskutované možnosti. Na současném vakcinačním režimu se ale ve Velké Británii zatím nic nemění.

„Účastníci dostanou vakcíny od firem AstraZeneca a Pfizer v různých kombinacích a v různých intervalech,“ uvedlo ve své zprávě britské ministerstvo zdravotnictví. „Pokud prokážeme, že tyto vakcíny lze zaměnitelně používat, výrazně to zvýší naše možnosti při jejich podávání, zároveň nám to poskytne vodítka, jak dále zvyšovat lidskou ochranu proti novým mutacím,“ řekl pro CNN Matthew Snape, výzkumný pracovník z univerzity v Oxfordu, která se spolupodílela na vývoji očkovací látky pro AstraZenecu.

Vědci řeší, zda může plod v děloze získat imunitu vůči covidu. Odpovědi překvapí

Studie se zaměří i na časové odstupy od první očkovací dávky, zda je účinnější čekat měsíc či tři měsíce. Předpokládá se, že se do zkoumání zapojí celkem 800 dobrovolníků. První screeningy budou k dispozici už v druhé půli února. „Nic nebude schváleno a povoleno, dokud si vědci a regulační instituce nebudou absolutně jisti, že tento přístup je bezpečný a efektivní,“ uvedl pro BBC Zahawi.

Hrozba omezení dodávek

Podle vládního poradce a epidemiologa Jonathana Van-Tama by byla možnost mixování dávek výhodou i vzhledem k neustálé globální hrozbě omezení dodávek vakcín. „Stále existuje i reálná možnost, že kombinací vakcín se zesílí imunitní odpověď, čímž bychom dosáhli ještě vyšších hladin protilátek, které by i déle vydržely,“ doplnil Van-Tam.

V současnosti očkovací pokyny vlády Spojeného království jednoznačně stanoví, že druhá očkovací dávka musí být od stejného výrobce, jako ta první. Změna očkovací látky, nebo její vynechání se nedoporučuje. Neví se totiž, jak by to ovlivnilo dobu trvání ochrany před virem.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Podcenili jsme komplikace při výrobě vakcín, přiznala šéfka Komise Leyenová

Stejný postoj má i americký Úřad pro kontrolu a prevenci nemocí a Světová zdravotnická organizace. Přesto existuje výjimka. Britové umožňují, aby byla pacientovi podána druhá dávka místně dostupné vakcíny k dokončení očkovacího rozvrhu – tzn. té, kterou mají zrovna na skladě, pokud by byl jinak vystaven vysokému riziku infekce, nebo je pravděpodobné, že by znovu už nepřišel.

Británie již dokázala naočkovat kolem deseti milionů svých obyvatel (tzn. 15 % populace) alespoň první dávkou. Za cíl si klade do konce února vakcinovat první dávkou všechny nezranitelnější nad 70 let a zdravotníky v první linii. Podle ministra zdravotnictví Matt Hancocka bude do září umožněno každému dospělému se nechat naočkovat.