Hlavním cílem projektu je získat pomocí vrtného zařízení a robotické paže z hloubky až dvou metrů kolem dvou kilogramů hornin a dalšího materiálu.

Tajemná mlhovina se nachází v souhvězdí Cetus, známém také jako souhvězdí Velryby, asi 1600 světelných let od Země
Vesmír odhalil unikát. Uvnitř růžové mlhoviny se hvězdy chovají jinak

Podle čínských médií by měl sběr vzorků začít do dvou dnů od přistání sondy na Měsíci. Sběr se má uskutečnit v oblasti Oceanus Procellarum (Oceán bouří) na přivrácené straně Měsíce. Realizace ambiciózního záměru je technicky velice náročná.

Cesta zpět bude trvat čtyři dny

Po ukončení sběru budou vzorky přepraveny do návratného modulu. Cesta zpět na Zemi má trvat čtyři a půl dne. Předpokládá se, že kapsle se vzorky přistane pomocí padáku v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko mezi 15. a 17. prosincem.

Sondu vynesla na oběžnou dráhu kolem Země 23. listopadu raketa Dlouhý pochod 5 z čínského vesmírného střediska na ostrově Chaj-nan. Na orbitu kolem Měsíce Čchang-e 5 pak dorazila v sobotu večer po letu trvajícím 112 hodin.

Záhadný monolit v horách v Utahu.
Záhadný monolit se objevil už i v Rumunsku. Vypadá podobně jako ten z Utahu

Vesmírné mise za účelem odebrání vzorků měsíční horniny uskutečnily v 60. a 70. letech také Spojené státy i Sovětský svaz. Pokud se sonda vrátí úspěšně na Zemi, bude Čína třetí zemí na světě, které se podařilo odebrat vzorky z Měsíce.

První čínská sonda přistála na Měsíci v prosinci roku 2013. V lednu loňského roku pak čínská sonda poprvé přistála na přivrácené straně Měsíce.