více >>

Alergie na lepek vs. celiakie

Akce již skončila

V současné době se strava obyvatel evropských zemí a USA skládá z velké míry zejména z obilovin nebo potravin, k jejichž výrobě byla použita mouka. O možných negativních účincích způsobených nadměrným požíváním některých druhů obilovin nemá většina populace dostatečné informace. O glutenu neboli lepku se mluví zejména v souvislosti s celiakií – autoimunitním onemocněním vyvolaným nesnášenlivostí lepku, jehož hlavním projevem je poškození buněk sliznice tenkého střeva doprovázené gastrointestinálními potížemi a malabsorpcí. Mimo celiakii se u řady lidí také často setkáváme s alergií na gluten. Nicméně mimo tyto dvě dnes již dobře známá onemocnění, se u mnoha lidí objevuje tzv. neceliakální senzitivita na gluten, která se projevuje i jinými symptomy, zejména kožními, neurologickými a psychickými, které nemusí být doprovázeny střevními potížemi. Je tedy správné konzumovat potraviny bezlepkové? Komu lepek škodí a komu ne? Jaké jsou varovné signály, že se nás problémy s lepkem týkají? Na tyto a další otázky odpoví Tomáš Soukup na přednášce v hradecké městské knihovně od 17:00 hodin.

27. 5.  (17:00–18:00)
Wonkova, Hradec Králové
SDÍLEJ:

AKCE V OKOLÍ