TIP NA VÝLET:

Čenkovice v srdci Orlických hor
Čenkovice jsou malebné horské středisko v romantickém údolí pod Bukovou horou, na rozhraní Orlických hor, Jeseníků a Králického Sněžníku. Okolí Čenkovic nabízí celou řadu zajímavých výletních cílů, převážně na území Orlických hor. Připravili jsme pro vás jejich stručný přehled: Buková hora, Filipův pramen, Pavlovo jezírko, vyhlídka Martina, Hanesova vyhlídka, Orličky, Červenovodské sedlo, Králíky, Hora Matky Boží, Akrobat Park Štíty, rozhledna na Křížové hoře.

Betonová stezka patří k nejdelším naučným trasám
Naučná stezka Betonová hranice je nejrozsáhlejším naučným okruhem Králické pevnostní oblasti, její začátek a konec leží v obci Mladkov a trasy vedou k Muzeu čs. opevnění – dělostřelecké tvrzi Bouda. Stezka je vedena tak, aby umožňovala několik možných délek okruhů – obě větve naučné stezky (jižní a severní) jsou na několika místech propojeny.

TIP NA WEBOVÝ PROJEKT:

Projekt představuje aktivní seniory
Díky spolupráci Hradce Králové s proseniorskými organizacemi se v krajském městě už mnoho let daří realizovat projekty podporující aktivní stárnutí obyvatel. Patří mezi ně také „Hradecké poklady“. Cílem projektu je představit širší veřejnosti aktivní seniory, kteří jsou svým životem stálou inspirací nejen pro vlastní rodinu, ale i přátele a sousedy. Přes svůj věk, který přináší mnohá omezení, neztrácejí optimismus, radost ze života, chuť tvořit a předávat své znalosti i zkušenosti dalším lidem. V roce 2020 vznikla nová série medailonů mimořádně aktivních královéhradeckých seniorů, které jsou k nahlédnutí na stránkách města https://www.hradeckralove.org/hradecke-poklady/ms-25810.

TIP NA ON-LINE DIVADELNÍ PŘENOSY:

Sledujte divadla, i když jsou jejich brány zavřené
Odstartoval „divadelní Netflix“. Podobně jako si lze předplatit sledování filmů a seriálů doma v televizi či na počítači, funguje videoportál Dramox, kde je možné sledovat divadelní představení. Nabídka divadelních záznamů se postupně rozšiřuje.

TIP NA VIRTUÁLNÍ EXPOZICE:

Fotoreport z výstavy Nalézat ztracenou rovnováhu
Prohlédnout si výstavu Jiřího Hilmara Nalézat ztracenou rovnováhu můžete i z klidu a pohodlí domova ve fotoarchivu Galerie moderního umění Hradec Králové: https://www.galeriehk.cz/fotoreport-nalezat-ztracenou-rovnovahu.html. Výstava je sestavena z výběru Hilmarových objektů a reliéfů vytvořených v průběhu let 1977–2002 z jednotného materiálu, dřeva. Jde o klíčová díla, v nichž umělec zhmotnil úvahy nad vztahem člověka a přírody prostřednictvím tří výtvarných přístupů: od násilného tříštění přírodně rostlého celku na umělou strukturu (Buk, 1977) přes opačný postup stmelování částí do uceleného bloku (Rekonstrukce lesa, 1985–1986) až po kontemplativní rovinu vzájemného prolnutí přírodní energie s tvůrčími silami člověka (Ztracená rovnováha, 1989).

Za uměním se vydejte po síti
Městská galerie ve Vysokém Mýtě zprovoznila k nahlédnutí depozitář galerie prostřednictvím virtuální sbírky, na kterou se můžete podívat zde: http://galerie-vm.cz/sbirka-online. Zhlédněte téměř 2 tisíce uměleckých předmětů ve sbírce města z pohodlí domova.

TIP NA KNIHU:

Velké dějiny zemí Koruny české – Školství a vzdělanost
Jedním z dlouhodobých knižních vydavatelských projektů je edice Velké dějiny zemí Koruny české. Skládá se ze dvou edičních řad – chronologické a tematické. Zatímco vydávání chronologické ediční řady v počtu devatenácti svazků bylo před několika lety úspěšně dokončeno, tematická ediční řada se nadále postupně rozrůstá. K vydaným šesti svazkům, věnovaným dějinám státu, práva, zločinnosti, cestovatelství, lidové kultuře a architektuře, nyní přibyl další pojednávající o školství a vzdělanosti.