Americký filmový herec a komik, dramatik, scénárista, režisér, producent a jazzový klarinetista Woody Allen se narodil do židovské rodiny 1. prosince 1935 jako Allan Stewart Konigsberg ve čtvrti Bronx v New Yorku.

Sean Connery.
Bahamské úřady zveřejnily, na co zemřel hvězdný Sean Connery

Pro někoho totální podivín a pro jiné génius měl od dětství zálibu v kouzlení a ve hře na klarinet (oběma koníčkům zůstal věrný dodnes). V šestnácti letech začal psát vtipy a gagy do lokálních novin, v sedmnácti si zvolil pseudonym Woody Allen. Střední školu absolvoval v roce 1953 a ve studiu pokračoval na newyorské univerzitě, následně na City College Of New York. Ani v jedné z nich ovšem dlouho nepobyl, studium ho jednoduše nebavilo.

Tvůrce gagů a fórků

Měl ale štěstí televizní a roz- hlasová společnost NBC jej angažovala jako scenáristu. Souběžně s tím se začal prosazovat jako tvůrce vtipných gagů a fórků pro komiky, psal povídky a spolupracoval s karikaturisty v časopisech.

První film, který vznikl podle jeho scénáře, nese název Co je nového, kočičko? (1965). Allen si v něm zahrál po boku Petera Sellerse, Petera O'Toolea nebo Romy Schneiderové mládence Victora, který si neumí „nabalit“ slečnu. Jako režisér pak debutoval nízkorozpočtovým japonským špionážním thril- lerem Co je nového, kotě? (1966), jenž je natočený s anglickými dialogy a předabovaný americkými herci. Od té doby chrlí autorské filmy (až na malé výjimky) každý rok.

Režisér Kenneth Branagh.
Kenneth Branagh: kvůli slavné vraždě nechal postavit celý vlak i míli kolejí

K jeho vůbec nejúspěšnějším snímkům patří Annie Hallová (1977), ověnčená čtyřmi Oscary. Allen se v ní objevil v ústřední dvojici s Dianou Keatonovou, kterou se ve filmu snaží přesvědčit, aby s ním žila. Vůbec poprvé si s Keatonovou, svou někdejší múzou, zahrál v komedii Láska a smrt (1975), jež se odehrává v carském Rusku a je parodií na mohutné historické fresky typu Vojna a mír.

Po období filmů s Dianou Keatonovou přichází v 80. letech éra snímků s jeho další životní partnerkou, herečkou Miou Farrowovou (Sex noci svatojánské, Purpurová růže z Káhiry, Hana a její sestry, Povídky z New Yorku, Manželé a Manželky).

Pověsti mimořádně pilného autora nezůstal nic dlužen ani v novém tisíciletí. Do svých titulů začal obsazovat i mladší generaci herců a hereček, jako například Jasona Biggse a Christinu Ricci v romantické komedii Cokoliv (2003) či Scarlett Johanssonovou v dramatu Match Point hra osudu (2005).

V květnu 2008 měl na filmovém festivalu v Cannes premiéru film Vicky Cristina Barcelona, v němž se objevil Javier Bardem po boku už zmíněné Johanssonové a Penélope Cruzové, která za roli Maríe Eleny obdržela Oscara a cenu BAFTA pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Za zmínku stojí jistě i novější snímky Půlnoc v Paříži (2011) s Owenem Wilsonem, Rachel McAdamsovou či Marion Cottilardovou, Jasmíniny slzy (2013) s Cate Blanchettovou nebo Kolo zázraků (2017), v němž exceluje Kate Winsletová.

Sexuální skandál

U producentů, kritiků i diváků narazil až s filmem Deštivý den v New Yorku (2019), který odmítla společnost Amazon uvést kvůli Allenovu obvinění ze znásilnění. To proti němu v minulosti vznesla jeho adoptivní dcera Dylan Farrowová. Od umělce se záhy distancovala řada jeho kolegů-herců i studií. Ten však sexuální napadení popřel, žádný přečin neprokázala ani policie.

Kráska Margot Robbie.
Margot Robbie: Kráska, které ke slávě pomohla i "facka" DiCapriovi

„Místo toho zjistili, že pravděpodobně bylo zranitelné dítě vycvičeno, aby vyprávělo příběh, který ho naučila rozzlobená matka (Mia Farrowová, pozn.) během složitého rozchodu,“ uvedl Woody Allen v prohlášení.

Filmař, jehož renomé se povážlivě otřáslo v základech, nicméně stále platí za jednoho z nejúspěšnějších v branži. Jeho příběhy vyhledávají i divadelní diváci k těm v Česku hojně uváděným patří například hry Zahraj to znovu, Same, Sex noci svatojánské, Mocná Afrodité či Prokletí nefritového škorpiona.vzrušuje mě -n