Narodila jste se jako dítě štěstěny? Nebo to kde jste, je výsledek let tvrdé dřiny a práce na sobě?
Jsem kombinací toho všeho, co zmiňujete. Kdyby mi nestály u kolébky ty příslovečné sudičky, asi by ambice a píle nestačily. Je moc důležité, aby člověk poznal, pro co byl zrozen, co ho činí šťastným a jak může činit šťastnými i ostatní. Nejhorší je vybrat si profesi kalkulem, že bude vydělávat hodně peněz, nebo že to už dělá kámoš. Každý máme jiné poslání, jinou cestu. Důležité je poslouchat svůj vnitřní hlas a neomylně se jím nechat vést. Alespoň u mě tohle funguje, a to radím i své dceři.

Máte stovky tisíc fanoušků. Potřebujete ještě vůbec média? Nevystačila byste si už jen se svými kanály?
To se takto nedá říct. Myslím si, že každé médium (sociální sítě, televize, rádio, tisk) oslovuje jiný typ lidí. Každý hledá informace na jiných kanálech, na jiných místech. Každé médium také představuje danou osobnost jiným způsobem, má na ni jiný pohled. Pokud se někdo rozhodne žít jako veřejně známá osobnost, tak se rozhodne, že bude svůj život sdílet s médii. Sociální sítě mají ohromnou výhodu v tom, že se jedná o prostor, kde je interpret nejvíc sám sebou a je to on, kdo řídí sdělení, komentuje i obyčejné věci, svůj život a představuje sám sebe v těch nejreálnějších barvách.

Zdroj: Youtube

Komentáře fanoušků na svých profilech často pročítáte a občas na nějaké odpovídáte. Co vás donutí reagovat? Obvykle se jedná o spontánní reakce. Někdy mám potřebu konkrétní příspěvek komentovat, jindy se rozepíšu a potom to smažu. A někdy do mě vstoupí zlost, proč danou věc někdo řeší, kde na to bere čas, právo a odvahu mi něco napsat. Mě by nikdy nenapadlo psát pod post Rihanny nebo Beyoncé, že jí to nesluší, blbě se učesala nebo že její příspěvek nesouhlasí s mojí pravdou.

Sítě jsou prostor, kde se člověk má svobodně představit, vyjádřit a říct, co má na srdci a taky se odprezentovat dle vlastního pocitu bez předem určených očekávání. Bez toho, zda se zalíbím všem. Nemá v tom být kalkul. Proto mě vždy vytočí, pokud mě někdo chce usměrňovat nebo mi psát, že se mám převléct nebo si nechat upravit zuby, aby byly lepší, nebo přibrat a nemít pekáč buchet místo břicha atd. Kdyby se každý staral sám o sebe tak důkladně a důsledně, jako se stará o ostatní…

Kdy jste si svou kariéru začala pevně a sebejistě kočírovat sama? Uvědomujete si nějaký konkrétní okamžik, nebo jste k tomu rozhodnutí zkrátka dozrála?
Určitě se to stalo tak nějak přirozeně v období puberty. Bylo to období, kdy jsem měla dost Zvonků štěstí a z Darinky jsem se chtěla stát Darou. Moje dospívání začalo trošičku dřív, poměrně brzy ze mne byl profesionál – měla jsem svoje povinnosti, a pokud jsem je neplnila, byly problémy ve škole a doma. Navíc jsem začala vydělávat peníze a vydělávala jsem více než mí rodiče dohromady. Dospěla jsem rychleji, nicméně v mnoha věcech jsem zůstala dětská, například mi zůstala hravost, tím jsem si dětství prodloužila. Z hravosti jsem hodně vytěžila i v tvorbě, pro umělce je hravost naprosto zásadní.

Dara Rolins.
Dara Rolins promluvila o Pavlu Nedvědovi: Do života mi vnesl něco, co mi chybělo

Byla jste dvě Darinky v jedné? V práci i jako malá holka ostřejší lokty, ale doma poslušné děvče, které pomáhalo s domácími pracemi a umylo nádobí? Nebo jste se i doma uměla ozvat, když se vám něco nechtělo?
Doma panovala úplně jasná pravidla, a přes to nejel vlak. Fungovala jsem jako každá jiná holka, musela jsem si dělat úkoly, chodit s odpadky, mýt nádobí, uklízet si pokoj. Zejména maminka byla přísná a u nás se nehrálo na to, že jsem hvězda z televize.

Působíte velmi sebejistě. Zdravou sebejistotu v sobě člověk buď má, nebo se k ní postupně po krůčcích propracovává. Jak je to u vás?
V některých věcech jsem sebevědomá, a to díky vývoji, zkušenostem a tomu, že jsem byla vždy odkázaná sama na sebe a brzy se učila činit rozhodnutí.

Kdy jste se „v práci“ prvně ozvala a jasně dala najevo, že něco bude podle vás?
Já jsem to věděla brzy, v osmi devíti se po mně chtěla poměrně zásadní rozhodnutí. Měla jsem odvahu říct: „ne“ dospělému už v patnácti. Uměla jsem odmítnout nabídku, spolupráci, písničku. V té době byli dospívající poslušnější a neměli odvahu jít do sporu s dospělými. Na rozdíl ode mne, kdy jsem měla již svoji zodpovědnost…

Stalo se vám, že jste někdy šlápla vedle? Fakt se něco nepovedlo, i když vás ostatní varovali? Umíte si to přiznat a říct, že to nebyl dobrý nápad?
Samozřejmě že i v mém případě se často střídal pokus–omyl. A s odstupem času jsem vyhodnotila, že něco nebylo nejpovedenější. Nicméně jsem věděla, že si za všechno můžu sama, za dobré i špatné a na nikoho jiného se zlobit nemůžu, maximálně na sebe. Že jsem tentokrát nedala na radu někoho jiného, i když jsem původně chtěla. To se stává a to patří k formování a vývoji. Nikdy jsem neměla problém přiznat, že jsem něco pokazila, a třeba se tomu potom i zasmála – třeba účesům, stylingu, make- -upu –, ale to všechno tvořilo Darinku a formovalo Daru.

Co hudba? Jak moc jste v ní odvážná? Björk v nějakém rozhovoru řekla, že ví, kdy hraje na jistotu, kdy stagnuje, kdy roste, a rovnováha mezi tím není jednoduchá. Rostla jste vy s každou deskou a vždy to vybalancovala tak, abyste nerostla až moc?
V hudbě neumím kalkulovat. A od začátku mi bylo jasné, že nebudu umět a ani chtít sednout si a říct: „Teď složím písničku, co bude líbivá, komerčně úspěšná a budou ji hrát rádia.“ Myslím, že bych to uměla, ale není mi to přirozené a asi bych se za to musela stydět. Pro někoho to přirozené je a vůbec neodsuzuji ty, kdo umějí prvoplánově složit hezkou, jednoduchou a srozumitelnou písničku. Říká se tomu odrhovačka (zní to poněkud hanlivě), já to prostě neumím.

Moje hudba se nemusí líbit všem, ale věřím, že dokáže vlézt lidem pod kůži a dotkne se těch, kterých se dotknout má. Nechtěla jsem, abych se zalíbila všem. Věděla jsem, že volím méně komerční a složitější cestu. Zato ale může být o to delší, zajímavější a v průniku k fanouškovi trvalejší. Což se mi po těch desetiletích také potvrdilo. (smích)

Co texty? V těch poměrně odvážná jste. Pokud jsou odrazem vás, pak odhalujete dost.
Nevím, zda jsem v textech odvážná, ale rozhodně jsem možná niternější v opisu pocitů a vjemů. Mně vadí a obtěžuje mě, když lidi opisují banální věci banálně. To, že slunce svítí, se dá říct tolika různými způsoby. To, že lásku skloňovalo milion lidí, neznamená, že se nedá popsat jinak, uchopit z jiné strany, podívat se na ni z jiné perspektivy, zabarvit, procítit. Ta hravost a to ohromný nekonečno, které na mě čekají při skládání a já do toho vždy vstupuju s určitým chvěním, kam mě to dostane, překlopí. I dnes dokážu sama sebe nadchnout, umím se překvapit, pousměju se, co hezkého mě napadne.

Zajímá dceru Lauru vaše práce? Chce slyšet nové singly, desku? Hodně vašich textů je poměrně intimních. Třeba taková Miesta, Nádych výdych, Pena… Nic ve vaší holčičí domácnosti není tabu?
Tvořím zásadně pozdě v noci, když spí. Nekonzultuji to s ní, některé texty jsou dospělé a nejsem si jistá, zda by je pochopila. Nicméně texty, hudbu, klipy před ní nezatajuji. A když se lehce začervená, třeba když se mě v klipu dotýká nějaký muž, kterému vyznávám lásku, tak to spolu probereme.

Vysvětlím jí, že se jedná o věci, které jsem prožila či cítila já, a že některé momenty jsou metafory nebo příběhy jiných žen, kamarádek. Že to je hra, stejně jako film, kdy herečka hraje nějakou postavu a doma má přitom svého partnera. Narazily jsme na toto téma několikrát a musely jsme to vždy probrat a uvést to na pravou míru. Dnes je jí čtrnáct let a už se lépe v písničkách orientuje.

Dara Rolins
Zpěvačka Dara Rolins: Odcházet a zase se vracet má ve vztahu něco do sebe

Jak Laura snáší vaši a Matějovu popularitu? Zdá se, že zatím potřebu zcela se stranit nemá. Takže ji váš svět baví, zajímá?
Laura v tomto prostředí vyrůstá odmalička. Možná kdyby sláva přišla později, tak by pocítila rozdíl před a po. Ale tento rozdíl nepoznám ani já, natož ona. (smích) Nepamatuji si dobu, kdy mě lidi nepoznávali a nebyla jsem populární. Laura to bere přirozeně, když jí občas někdo řekne: „Jé, ty máš tu slavnou mamku a taťku z Wohnoutů, jaký to je?“ A ona jim odpoví: „Normální.“

Na vašem eshopu nabízítí svíčky, proto se nabízí otázka, zda jste romantická duše? Udělá vám radost muž, který vás vezme na večeři při svíčkách?
S přáteli a rodinou mám tuto romantiku ráda, pokud to udělá chlap, tak mě to spíš rozesměje. V této souvislosti to moc ráda nemám. Mám ráda muže, kteří mají smysl pro humor a dobrodružství víc než pro romantiku.

Narodila jste se jako dítě štěstěny? Nebo to kde jste, je výsledek let tvrdé dřiny a práce na sobě?
Jsem kombinací toho všeho, co zmiňujete. Kdyby mi nestály u kolébky ty příslovečné sudičky, asi by ambice a píle nestačily. Je moc důležité, aby člověk poznal, pro co byl zrozen, co ho činí šťastným a jak může činit šťastnými i ostatní. Nejhorší je vybrat si profesi kalkulem, že bude vydělávat hodně peněz, nebo že to už dělá kámoš. Každý máme jiné poslání, jinou cestu. Důležité je poslouchat svůj vnitřní hlas a neomylně se jím nechat vést. Alespoň u mě tohle funguje, a to radím i své dceři.