Jeho snímek Ostře sledované vlaky získal Oscara. A také jeho další adaptace klasiky Bohumila Hrabala, jako Postřižiny nebo Slavnosti sněženek, patří do zlatého fondu československé kinematografie. V posledních měsících na tom režisér Jiří Menzel nebyl zdravotně příliš dobře, proto zpráva o jeho úmrtí již málokoho překvapila. Přesto zabolela a filmařů, kteří tvořili takzvanou novou vlnu, je naživu již poskrovnu.

Měli nás chránit před pandemií, ale přitom se také sami nakazili. V září bylo postupně pozitivně testováno hned několik lidí z vedení protipandemických institucí, jako byla hlavní hygienička Jarmila Rážová či ministr vnitra (a z titulu funkce tedy šéf případného krizového štábu) Jan Hamáček.

Rastislav Maďar považuje Adama Vohtěcha za nejlepšího ministra zdravotnictví
Událost měsíce: Ministerská škatulata před druhou vlnou

24. září se na Moravě odehrála událost, která posléze vstoupí do dějin jako největší ekologická katastrofa v dějinách samostatné České republiky. Únik kyanidu způsobil úhyn mnoha tun ryb v Bečvě. Vyšetřování provází řada podivných „náhod“ (pozdě odebrané vzorky…), o možných vinících všichni mlčí. Spekuluje se, že za tragédií stojí havárie v chemičce patřící do holdingu Agrofert. Ministr životního prostředí Richard Brabec (bývalý manažer Agrofertu) o problému mlčí, ačkoli je na něj několikrát tázán novináři i poslanci. Přesvědčivé důkazy, že problémem skutečně byl únik látek z Dezy, přináší na přelomu listopadu a prosince Deník Referendum.

Požár v uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos, ze kterého se musely evakuovat tisíce přistěhovalců čekající na azylové řízení. Krátce na to začíná opět sílit tlak na umístění uprchlíků v jiných státech EU a tím se rozpoutává také další vlna informační války „o uprchlících“. Ta v Česku vyvrcholí těsně před krajskými volbami, v nichž solidního výsledku dosáhla strana SPD, podle oficiálních dokumentů tuzemských tajných služeb extremistická.

Ve věku 93 let zemřela Jiřina Fikejzová, jedna z nejúspěšnějších českých textařek. Její verše zpívali či zpívají Milan Chladil, Yvetta Simonová, Waldemar Matuška, Karel Gott, Eva Pilarová, Václav Neckář, Marta Kubišová či Marie Rottrová.

Vtip na koronavirus
Pro zasmání z měsíce září

Světová jednička Novak Djokovič byl diskvalifikován z US Open pro nesportovní chování. V koncovce úvodní sady čtvrtého kola proti Pablu Carreñu Bustovi nevyužil na příjmu sérii tří setbolů, gem prohrál a v další hře za stavu 5:5 ztratil podání. Frustrovaný Srb při odchodu na lavičku odehrál míč, který zasáhl čárovou rozhodčí do krku a způsobil jí pád na dvorec. Neslavně tak skončila jeho skoro 30zápasová šňůra vítězství trvající déle než rok.

V Náhorním Karabachu se obnovuje letitý konflikt mezi Ázerbajdžánem a Arménií. Postupně se do něj zapojují také blízké mocnosti Rusko a Turecko, čímž konflikt hrozí přerůst v otevřenou válku na hranici Evropy. Po několika příměřích, která byla takřka okamžitě porušena, dochází ke konci války. Arménie musela Ázerbajdžánu předat část ožehavého území.

Zimbabwská vláda oznámila, že bělošským farmářům vrátí půdu zabranou Robertem Mugabem.

Další rána pro britské impérium, které ve 20. století přišlo o většinu svých mezinárodních držav. Vláda ostrova Barbados (součást Spojeného království) vyhlásila záměr vyhlásit samostatnost příští rok.