K požáru rodinného domu v ulici U Viaduktu vyjíždělo v pondělí krátce před půlnocí pět jednotek hasičů. Oheň se šířil z hospodářské části objektu, která byla částečně zděná a z části dřevěná. Bylo v ní uskladněno dřevo a garážován vůz. Plameny už olizovaly i obytnou část stavení.

„V domě se nacházely dvě osoby, obě skončily zraněné v péči záchranářů,“ uvedla k zásahu tisková mluvčí hasičů Martina Götzová.

Senior ještě stihl vyjet z garáže s osobním vozidlem, s popáleninami ale musel být transportován do pražského popáleninového centra. Žena se nadýchala zplodin a byla převezena do jičínské nemocnice.

V hospodářské části bylo uskladněné dřevo, které museli zasahující záchranáři spolu s dalším vybavením vynosit a dohasit mimo objekt. Obytnou část domu uchránili.

„Byl to náročný zásah, část stodoly a garáž lehly popelem,“ potvrzuje z místa neštěstí velitel dobrovolných hasičů ze Staré Paky Milan Miller.

Hasiči dozorovali u požářiště ještě po celý den. Dopoledne přijeli na místo i vyšetřovatelé z Bohdanče, aby pátrali po příčině požáru.

„Celková škoda je předběžně osm set tisíc korun,“ upřesňuje Götzová s tím, že se podařilo uchránit hodnoty ve výši dva miliony korun. Hasiči dostali oheň pod kontrolu během hodiny.

Na požářiště dorazil i místostarosta obce Josef Dlabola. „Hasičům jsme přivezli snídani a v poledne oběd.“

Na místě byli příbuzní, kterým Dlabola nabídl pomoc obce a také možnost ubytování seniorů v obecním krizovém bytě.
Staropačtí hasiči mají v paměti ještě nedávný výjezd na Brdo, kde shořela stodola v blízkosti rodinného domu.

Stodola vzplála od jiskry, kterou sem zavál vítr z nedaleko zapáleného ohně. Na místě je v této době varování zejména před zapálenými vánočními svíčkami.

Mikuláš Cogan.
Jičínští plavci závodili na mistrovství republiky