Dýňová bábovka

Příprava: 1 hodina a 30 minut

Na dýni je fantastické, že skvěle chutná naslano i nasladko. Klíčové je koření, které i obyčejnou bábovku vyšle na exotickou výpravu.

Suroviny:

  • dýně Hokkaido nebo muškátová dýně 500 g
  • hladká nebo špaldová mouka 260 g
  • jedlá soda 1 lžička
  • prášek do pečiva 1,5 lžičky 
  • sůl špetka
  • skořice 1 lžíce
  • mletý zázvor 1 lžíce 
  • muškátový oříšek 1 lžička
  • mletý hřebíček ½ lžičky
  • vejce 4 ks
  • třtinový cukr 200 g
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • rozpuštěné máslo 240 ml
  • mleté pekanové nebo vlašské ořechy 100 g
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Zapečené filé se zeleninovou krustou
Zelenina je boží! Dodejte jídlu jiný rozměr

Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni rozkrájejte na tenké půlměsíce. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete kousky dýně a pečte je 20–30 minut. Mezitím důkladně vymažte bábovkovou formu máslem a vysypte ji moukou. V míse smíchejte prosátou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Přidejte všechno koření a dobře promíchejte.

Benefit pro nové předplatitele:
e-kniha o imunitě v PDF podobě
(v případě koupě předplatného na 3 a 12 měsíců)

Upečenou dýni dejte do mixéru, rozmixujte ji dohladka a nechte vychladnout. Z pyré odvažte 350 g. Teplotu v troubě ztlumte na 180 °C. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Pěna by měla zhoustnout a díky šlehání zesvětlat. Trvá to zhruba 10 minut.

Pak postupně zašlehejte jedno po druhém vejce, aby se směs propojila. Během šlehání přidejte vanilkový extrakt. Pomocí vařečky nebo stěrky střídavě zapracujte ochucenou mouku. Nakonec vmíchejte dýňové pyré.

Hotové těsto přelijte do připravené formy a pečte dozlatova 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nebude suchá. Bábovku ve formě nechte 10 minut chladnout, vyklopte a podle chuti pocukrujte.

Domácí pyré z pečené dýně Hokkaido dodá pečivu či omáčkám sytou, žlutoranžovou barvu.

Dýňové lívance

Příprava: 30 minut

Dýňová dužina je dobrá i zdravá. Obsahuje nejen vitamin C a provitamin A, ale také hořčík, železo, zinek, draslík, měď, selen, fosfor, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. A když přidáte dýni do odlehčených lívanců z celozrnné mouky a vloček, vykouzlíte i zdravý dezert.

Suroviny (cca 15 lívanců):

  • dýňové pyré 60 g
  • vejce 1 ks
  • kokosový olej 20 ml
  • neslazené mandlové mléko 100 ml
  • bílý jogurt 100 g
  • vanilkový extrakt 1 lžíce
  • celozrnná mouka 150 g
  • jemně mleté ovesné vločky 3 lžíce
  • prášek do pečiva 2 lžičky
  • skořice 1 lžička
  • sůl
Polníčkový salát s pečenou červenou řepou
Krvavý elixír mládí. Obohaťte svůj jídelníček o červenou řepu

Postup:
V míse dobře prošlehejte vejce, kokosový olej a dýňové pyré. Přidejte mléko, jogurt a vanilkový extrakt. V jiné míse smíchejte celozrnnou mouku, skořici, ovesné vločky, prášek do pečiva a špetku soli.

Obě směsi spojte a nejlépe tyčovým mixérem rozmixujte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Z těsta tvořte placičky a na rozpálené teflonové pánvi opékejte bez oleje z každé strany asi 2 minuty.

Podávejte přelité medem nebo javorovým sirupem.

Zapečená dýně s bulgurem

Příprava: 1 hodina

Tyhle vegetariánské zapečené dýně skvěle zahrají jako snadná večeře ve všední den, ale i jako efektní pohoštění pro přátele. Bulgur můžete nahradit tříbarevným perlovým kuskusem, případě kombinovat různé druhy dýní. Z barev vám budou oči přecházet…

Suroviny (4 porce):

  • malá dýně 4 ks
  • bulgur 1 hrnek
  • olivový olej 3 lžíce
  • malá červená cibule 1 ks
  • červená paprika 1 ks
  • žlutá paprika 1 ks
  • kadeřávek ½ hrnku
  • česnek 3 stroužky
  • červená chilli paprička 1 ks
  • kmín 1 lžička
  • oregano 1 lžička
  • uzená paprika 1 lžička
  • limeta 1 ks
  • sušené brusinky 1 hrst
  • granátové jablko 1 ks
  • sůl
  • pepř
Z jablek lze vyrobit i sirup nebo ocet
Jablka jsou zdravá a chutnají i v tekuté formě. Vyrobte si ocet nebo sirup

Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýně omyjte, osušte, potřete olivovým olejem a celé pečte v troubě 40 minut. Bulgur uvařte podle návodu.

Cibuli, česnek a chilli nakrájete nadrobno, papriky na malé kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte olej, opékejte nejprve papriky a cibuli zhruba 5 minut, než se rozvoní. Přidejte chilli, česnek a koření, opékejte dalších 5 minut.

Nakonec do pánve přisypte uvařený bulgur a zamíchejte, pokapejte limetovou šťávou, přidejte brusinky, zrníčka granátového jablka, promíchejte, osolte a opepřete. Pokrájejte kadeřávek, přidejte ho do pánve a míchejte, dokud nezavadne.

Dýně rozkrojte, vydlabejte semínka a do otvoru vložte lžící náplň, vraťte do trouby a 10 minut zapečte. Ihned podávejte.

Těstoviny s dýňovou omáčkou a se špenátem

Příprava: 40 minut

Základní dýňové pyré je neutrální. Koření tedy vyberte podle druhu jídla a vlastní chuti. Ke špagetám se hodí bazalka, ale i šalvěj a muškátový oříšek.

Suroviny (4 porce):

  • střední dýně Hokkaido ½ ks
  • olivový olej 3 lžíce
  • česnek 1 palice
  • těstoviny 400 g
  • baby špenát 150 g
  • zeleninový vývar 240 ml 
  • sušená bazalka 1 lžička
  • sušená šalvěj ½ lžičky
  • muškátový oříšek ¼ lžičky
  • sůl a pepř
  • nasekané vlašské ořechy 
  • dýňová semínka
Tabouleh
Zdravé a chutné. Těmito recepty zaženete hlad bez výčitek

Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni dobře omyjte, zbavte semínek a rozkrájejte na malé kousky. Na plech dejte pečicí papír, na který rovnoměrně rozložte dýni. Zakápněte olejem, osolte a opepřete. Palici česneku rozpulte, také zakápněte olejem a přidejte ji k dýni. Pečte doměkka, zhruba 20 minut, aby kousky dýně začaly karamelizovat. Pozor, nesmějí se pálit.

Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte špenát a nechte ho 4 minuty zavadnout. Špenát odložte stranou.

Upečenou dýni spolu s vymačkanými stroužky česneku vložte do mixéru a rozmixujte do hladkého krému. Přidejte vývar podle potřeby, aby omáčka nebyla příliš hustá ani řídká. Okořeňte bylinkami, muškátovým oříškem, osolte a opepřete.

Těstoviny promíchejte se špenátem a s dýňovým pyré. Podávejte ozdobené vlašskými ořechy a dýňovými semínky, případně zakápnuté dýňovým olejem.

Recepty vyšly v časopisu Gurmet.
Neodolatelný český originál. Skvělé recepty, rozhovory s odborníky, ověřené informace a cenné tipy. Časopis Gurmet patří dlouhodobě na špičku mezi gastronomickými tituly. Zároveň není jen další kuchařkou, sleduje aktuální trendy v gastronomii a životním stylu. Reaguje tak nejen na rostoucí zájem lidí o to, co jíme a co bychom měli či mohli jíst, ale také na prudký rozvoj v gastropodnikání v posledních letech. Našim čtenářům přinášíme vedle originálních a vyzkoušených receptů také rozhovory, reportáže, osobní zpovědi a příběhy lidí, kteří jsou v této oblasti aktivní a inspirativní.

Autor: Johana Grohová