Ta by podle všeho měla mít vzrůstající tendenci. Lidi na Jičínsku však, tedy alespoň příští rok, mohou být klidní. Regionální dodavatel Vodohospodářská a obchodní společnost (VOS) přišel totiž s předvánočním dárkem, respektive s balíčkem, kteří si lidé „rozbalí" až po svátcích. Při novoročním vyúčtování totiž přijdou na to, že se tato životodárná tekutina v kraji nezdraží.

S cenou nehýbou

Cena totiž zůstane na hladině letošního roku. „Představenstvo Vodohospodářské a obchodní společnosti rozhodlo, že cena vodného a stočného zůstane i v roce 2016 ve stejné výši jako v roce letošním. Nedojde tak ke zdražení pitné vody ani ceny za vodu odpadní a odběratelé budou nadále platit necelých osmdesát (79,85) korun za kubík," řekl ředitel jičínské společnosti VOS Richard Smutný s tím, že díky dobrému hospodaření se daří již čtvrtým rokem držet cenovou hladinu na stejné úrovni.

Pomohly škrty

Ke kroku nezvyšovat ceny dospělo představenstvo poté, co se seznámilo s předběžnými výsledky hospodaření společnosti a z něho plynoucí kalkulace cen na rok 2016. To poté rozhodlo, že není potřeba pro příští rok zvyšovat cenu vodného ani stočného.

„Co se týká hospodaření společnosti v letošním roce, pokračovali jsme tak jako v minulých letech vnitřními úsporami. Podařilo se nám například snížit cenu za dodávku silové elektřiny a plynu. Dále důsledně hlídáme výběrová řízení a sledujeme provozní náklady. Letos budeme hospodařit s mírným ziskem a se ziskem počítáme také v plánu pro příští rok," uvedl ředitel společnosti Richard Smutný. 

Na druhou stranu společnost nešetří na investicích. V roce 2015 průběžně vkládala finance do oprav vodovodů a kanalizací.

„Dlouhodobě se snažíme investovat do oprav vodárenské infrastruktury, letos za zhruba 45 milionů korun. V příštím roce plánujeme do oprav vodovodů a kanalizací vložit dalších více jak 46 milionů. Největší investiční akcí byla intenzifikace úpravny vody v Březovicích, kterou z velké části uhradila dotace," řekl ředitel Richard Smutný.

Letos se po dlouhé době čerpalo mnohem více vody. Spotřeba pitné vody vzrostla o 6 procent a spotřeba vody odpadní vzrostla o procento. Jedním z vlivů může být i extrémně suché a horké léto.