Tvrdý alkohol se po dvou týdnech vrací do prodeje, tedy alespoň částečně. Ministr zdravotnictví Leoš Heger to oznámil ve čtvrtek hodinu po poledni. Do oběhu se mohou vrátit lihoviny s obsahem nad 20 % alkoholu vyrobené před 1. lednem letošního roku. Zbytek prodejci nesmí vrátit na pulty, tedy pokud nedokáží doložit „rodný list," který zaručuje původ lihu. Nový alkohol navíc musí opatřit kolky s nápisem „nový." Otevřené lahve s tvrdým alkoholem budou muset zlikvidovat, nebo na vlastní náklady nechat laboratorně zkontrolovat. Za zlikvidovaný alkohol bude stát vracet zaplacenou spotřební daň.

Pokles tržeb

„Prohibice se nás velice dotkla, tržby nám klesly o 30 procent. A složenky se neptají, zda máte peníze či ne. Bylo to složité," posteskl si Jaroslav Učík, majitel Restaurace U Učíků ve Vrchlabí.

A jednoduché to nebude mít ani teď. „Z likérky nám poslali seznam šarží, co můžeme prodávat a co ne. Takže musíme z lahví, které máme ve skladu, šarže opsat, poslat je mailem výrobci a od něho obdržíme rodný list k nezávadnému alkoholu. To je také práce navíc, kterou nám nikdo nezaplatí," poznamenal Jaroslav Učík a dodal: „Prohibici chápu, bylo to proto, aby se lidem něco nestalo. Ale stát měl zasáhnout už dříve a ne až v momentě, kdy vznikl problém."

Drahý alkohol

Jinak je na tom Petr Zach, majitel Restaurace U Bulánka v Batňovicích. „Naši zákazníci k nám chodí hlavně na jídlo, odhadem jsme přišli o částku tak do 5 procent tržeb," řekl.

Zrušení prohibice mu ale nyní pomohlo. „Máme tu drahý alkohol vyrobený před rokem 2012. Například koňaky mají uvedeno přesné datum výroby. Takže jsme už ve čtvrtek dali do prodeje hned několik lahví – whiskey, koňaky, bourbony i slivovici Jelínek," podotkl Petr Zach a pokračoval: „Horší to bude s rozdělanými lahvemi, jejich obsah vylijeme. Nebudeme pokoušet kontroly, nestojí to za to. Je to zanedbatelná částka." Jak ale upozorňuje, lidé si na oblíbené pití, jako je třeba bavorák nebo beton, budou muset ještě chvíli počkat. „A to do doby, než se becherovka nebo fernet znovu objeví v prodeji," sdělil majitel restaurace.

Informace z likérek

Bez velkých ztrát během prohibice se obešli i v Country saloonu ve Dvoře Králové. „Samozřejmě večer, když se víc pije, tak to znát bylo. Výhodou je, že se ve Dvoře pije hodně medovina, takže ta nám nahradila tvrdý alkohol," podotkl provozní Tomáš Hak. Podle jeho slov ale byla po zrušení prohibice výborná spolupráce s likérkami. „Už ve čtvrtek daly vědět, jak zjistíme rok výroby alkoholu. Mohl jsem tak hned poté, co ministr vyhlásil zmírnění zákazu, dát na bar první lahve s lihovinou nad 20 procent alkoholu. Nyní máme v prodeji více než polovinu lahví. Těch nenačatých a vyrobených před rokem 2012 jsme totiž měli ve skladu dost," dodal v pátek dopoledne.

Miroslava Jasanská, Michael Daněk