Budete potřebovat vařič s hladkou plotýnkou a tvořítko, což je většinou vysoustružený kolík z tvrdého dřeva. Oplatky, které běžně koupíte například v prodejně firmy Strix Hořice, s.r.o. necháme uležet ve vlhčí místnosti a zhruba po dvou týdnech, kdy oplatky naberou vlhkost, můžeme na teplé plotýnce stáčet trubičky.
Mezi dvě oplatky nasypeme rovnoměrně směs strouhaných oříšků, cukru, skořice, vanilky, kakaa, případně strouhané čokolády, vše podle chuti. Ještě předtím spodní oplatku pomažeme rozpuštěným máslem s příměsí medu.
Tyto sypané trubičky naplněné pravou šlehačkou jsou po chvilce navlhnutí vnitřní oplatky opravdovým zážitkem. Při stáčení oplatky je nejdůležitější její „uležení“, tj. dostatečné navlhnutí, ale na druhou stranu nesmí být navlhlá příliš, pak je výsledkem naší snahy trubička nevzhledná a nekřupavá. Oplatka nesmí při stáčení prasknout, to potom musíme ještě pár dnů počkat.
Jak se vyvíjel postup ve výrobě trubičky, zeptali jsme se ředitele firmy Strix Hořice, s.r.o. Luďka Dlouhého: ,,Technologie výroby se do určité míry samozřejmě změnila, v počátcích výroby se pekly oplatky nad otevřeným ohněm v železných kleštích. Dnes se pečou na elektrických karuselech s regulovanou teplotou i časem pečení. Ovšem ruční stáčení nadále zůstává, cit v rukou se nedá nahradit, proto je každá trubička vlastně originálem.“
Výrobní cyklus začíná přípravou těsta na oplatky, ty musí být křehké, silné cca 1 mm, mít optimální strukturu a klasickou oplatkovou chuť. Po fázi zrání se stáčí buď z jedné nebo u sypaných trubiček ze dvou oplatek. Plněné trubičky se potom na speciálním plnicím zařízení obohatí krémem různých příchutí. U nás jsou to hořické trubičky čokoládové, kakaové, smetanové, lískooříškové, nebo trubičky vlastních značek ROLDA a STRIX. Některé druhy se dále máčí z části v cukrářské kakaové polevě.
Poslední a finální část výroby je balení produktů, které probíhá na balicích strojích buď pro maloobchod nebo do firemní prodejny, kde jsou k dispozici i rodinná balení našich výrobků.
,,Správná trubičkářka by měla mít šikovné a zdravé ruce a chuť do práce a trpělivost. Důležitý je také dobrý kolektiv, protože tady musíte táhnout za jeden provaz,“ říká Jaroslava Pechová, která zde stáčí trubičky již 17 let. Denně jich přitom vytvoří průměrně 4500. Rekord prý drží jiná pracovnice, je to neuvěřitelných sedm tisíc trubiček za jednu směnu!
V příštím díle přineseme rozhovor s ředitelem firmy Luďkem Dlouhým o tradici trubičkářství.
ČTĚTE TAKÉ:
Za hořické trubičky poděkujme císařovu kuchaři