Po sečtení všech hlasů zaslaných na originálních kuponech z našich novin a e-mailů je jasné, že s převahou hlasů se vítěznou hospůdkou stala restaurace Mája ve Vrchovině.

Zařízení s letní zahrádkou, salonkem a ubytovacími prostory nabízí služby už jednadvacet let. Rodinný podnik poskytuje možnost celodenního stravování, otevřeno je tu denně od 10. 30 do 22 hodin, v neděli pak od 11 do 23 hodin. K dispozici je zákazníkům padesát míst a dalších dvacet v salónku.

„Nabízíme především pokrmy z regionálních potravin, podáváme tu kyselo, houbovačku, bramboráky, jitrnice, ale i ovocné knedlíky a palačinky. Velký zájem je o pokrmy z kuřecího masa, krkonošské bramboráky plněné masem nebo i plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a zelím. V létě jsou žádané míchané nápoje, mezi nejoblíbenější patří jahodové mojito," popisuje nabídku z bohatého jídelníčku provozní Jana Řeháková. I tady má ale nakonec u zákazníků prim klasická svíčková. Podávají se tu i speciální jídla pro děti, hotová jídla od 75 korun.

Pokud by tu měli obsluhovat vzácnou návštěvu, pak by ji uctili pečenou kachnou s knedlíky a zelím.
O vzácné návštěvy tu nemají nouzi. Několikrát tu byl hostem exprezident Václav Havel s chotí. Jeho snímek najdete vystaven poblíž baru. „Byl moc milý, ohleduplný, vždycky chtěl všechno hodně okořenit, měl rád ostrá jídla," vzpomíná na vzácného hosta Jana Řeháková. Poobědvala tu ale například i Aneta Langerová, herec Jan Kanyza a Marek Taclík.

Zásluhy kuchyně
„Ocenění naší restaurace od zákazníků jsme dosáhli především díky umění našich kuchařů, ale i práci celého personálu. Zaměstnanců tu máme celkem pět," informuje provozní.

Know-how útulného podniku tu staví na dobré obsluze, čistotě zařízení a také se tu snaží přicházet stále s něčím novým. Vedle stravovacího rezortu zařízení nabízí 13 lůžek k ubytování včetně možnosti garážování. 
Více informací najdete na ww.info@ubytovani–maja.cz

Host dokáže někdy potrápit

Provozovat restauraci, to je především práce s lidmi, a ta je někdy opravdu náročná. „Jednou nás pěkně potýrala jedna z klientek, která vrátila k snídani připravená míchaná vajíčka, protože byla podle ní přesolená a nedala se konzumovat. Přitom manžel je v klidu posnídal. Obsluha je odnesla, kuchař připravil nová, nesolená. Poté, co je servírka donesla na stůl, paní je ani neochutnala a ihned vzala slánku a začal solit. Víte, uvaříte guláš a 49 lidí ho bude chválit a jeden člověk řekne, že maso je tuhé, omáčka bez chuti a vy nemůžete vůbec nic namítat," posteskla si Jana Řeháková. Výhru v soutěži přičítá věrnosti klientů, kteří se o soutěži většinou dozvěděli prostřednictvím sociálních sítí. „Máme z toho samozřejmě velkou radost a děkujeme všem, kteří nás podpořili," vzkazuje provozní.

V kuchyni jsem zastihli Petra Malého, který se řemeslu věnuje už dvacet sedm let. „Nejraději vařím obyčejné věci jako českou klasickou kuchyni, tlačenku, jitrnice, kachnu, udím masa. Věřím ve staré recepty," přiznává se. Sám rád konzumuje klasická česká jídla. Co ho dokáže naštvat, tak například to, když mu host vrátí polévku, že je hrozně horká. Aby dokonale zvládl svoji roli, je prý důležité všechno dostatečně zorganizovat, aby jídlo bylo i plynule vydáno. Proto smeká před ženami, které mu pomáhají v kuchyni i na place.