Jedním z takových zařízení je rok fungující podnik A–Sport v Malšovicích. „Většina zákazníků je spokojena, na zákaz kouření si zvykli a zapálit si chodí před budovu. Je fakt, že zákaz snížil tržby, ovšem nic měnit nebudeme,“ uvedl provozovatel Jaroslav Netík.
V Pardubickém kraji je situace jiná. Nekuřácké restaurace nebo kavárny najdou zákazníci jen na několika místech. Většina majitelů sází na kuřáky.
V Chrudimi tak Ivana Hrochová postrádala restauraci, kam by se dalo zajít s dětmi na oběd, aniž by rodinu obtěžoval dým z cigaret. Proto si před třemi lety založila vlastní.

Těžké začátky

„Začátky byly kruté. Jen samotná restaurace by se neuživila, proto jsme přistoupili na alternativní metodu. Spojili jsme restauraci s čajovnou,“ řekla Hrochová. Jelikož se sama zabývá zdravým životním stylem a stravou, pořádá školení na tato témata a spoustu dalších doplňkových programů. „Naši zákazníci jsou spokojeni. Chodí k nám všechny věkové kategorie, kterým připadá nekuřácké prostředí zajímavější,“ dodala.
Také populární kavárnička U Tygra, otevřená od února v České Třebové, vsadila na nekuřáky. Jsou jimi i majitelé podniku, kteří jdou příkaldem.
„Kuřáci si chodí zapalovat ven. Teď připravujeme zahrádku, kde budou tři stoly vyhrazeny příznivcům nikotinu,“ řekla Ilona Buriánová.