Donedávna odborníci předpokládali, že sluneční vitamín D, „pohonná" jednotka našeho organismu, je hlavní složkou, která ovlivňuje zejména zdraví kostí a zubů, neboť kalciferoly, souhrnné označení pro vitamin D, jsou výchozí látkou syntézu kalciferolu, hormonu, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu.

V současnosti však neustále přibývají nové vědecké poznatky, které upozorňují na souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a celou řadou civilizačních onemocnění. Příkladem těchto myšlených chorob jsou např. kardiovaskulární onemocnění, osteoporóza (řídnutí kostí), cukrovka, onemocnění horních a dolních cest dýchacích nebo rizika vzniku nádorových onemocnění.

Také posilují teorii o tom, že dostatek vitaminu D nese pozitivní dopad na ztrátu tělesného tuku. Výzkumy potvrdily, že bez dostatku vitaminu D v lidském organismu je imunitní systém neaktivní a poskytuje buď malou, anebo vůbec žádnou ochranu před napadením mikroorganismy. Tudíž naše imunitní reakce zkrátka vyžaduje přítomnost vitaminu D.

Co se potravin týče, na tento vitamin jsou bohaté především ryby a produkty z nich vyrobené, dále vaječný žloutek, mléko a mléčné výrobky, dále margaríny, rostlinné oleje, müsli produkty a celozrnné pečivo. Jak se vyvarovat zdravotním obtížím, aniž byste měli k dispozici lékařský předpis? Je to prosté a jednoduché. Moje rada je tato: „Nastartujte svůj imunitní systém sluncem nebo v případě nedostačujícího přísunu se poraďte se svým věrným lékárníkem/lékárnicí o výživových doplňcích. Podpořte svůj imunitní systém, aby mohl fungovat při obraně proti virům pohotověji a agresivněji."
Své dotazy zasílejte na lekarna.trio@centrum.cz