Cílem kontroly České obchodní inspekce (ČOI) se stali obchodníci ve Svitavách, Litomyšli, Jaroměři a Červeném Kostelci.  Inspektoři se zaměřili na poctivost prodeje včetně klasického vánočního sortimentu, monitorovali, zda nejsou v prodeji výrobky porušující některá práva duševního vlastnictví, a prověřovali také prodejce uhlí.

Padělky a účtenky

Mimořádnou kontrolní akci prodejců v Litomyšli a ve Svitavách ČOI naplánovala na 16. prosince. Za jediný den tam odhalila 133 padělaných výrobků. „Jednalo se především o textilní výrobky, dárkové obaly a hračky, u kterých vzniklo podezření na použití označení stejného nebo zaměnitelného s ochrannou známkou Burberry nebo Hasbro, a to bez souhlasu majitele ochranné známky," uvedli inspektoři.

Všechny padělky byly zabaveny a experti určí, jakou škodu by jejich prodejem utrpěli oprávnění výrobci.

Padělky byly zajištěny také v v Jaroměři a Červeném Kostelci. Inspektoři ve dvou provozovnách zjistili, že parfémy a šampony označené značkami Versace, Chanel či Kenzo rozhodně nejsou pravé a předali je hygienikům.   Kontrola objevila také padělané hračky.

Provinili se však i další kontrolovaní obchodníci. Chyběly jim například cenovky na prodávaném sortimentu, informace o výrobcích a ve třech případech prodejci nedali zákazníkům – inspektorům řádně vyplněný doklad o koupi.

Podvod s uhlím

U prodejců tuhých paliv provedli inspektoři šest nákupů na základě telefonických objednávek. „Deklarovanou hmotnost uhlí nedodrželi dva prodejci – v jednom případě by byl spotřebitel poškozen o 2856  korun, ve druhém případě o 286 Kč," sdělila inspekce. Oba dostanou pokutu.

Z východočeských e-shopů chybovalo 90 procent
- Zákazníky a spotřebitele loni nepotěšily ani výsledky jiných kontrol. Katastrofálně dopadla například podzimní prověrka internetového obchodování. Z 21 kontrolovaných východočeských e-shopů se prohřešilo  19, což je 90 procent. Výsledky sice nedopadly příliš povzbudivě ani v jiných krajích, východní Čechy však byly ze všech nejhorší.

- Ne všechny boty  splňují požadavky na značení a ne všichni prodejci dodržují povinnosti stanovené pro prodej obuvi, zjistila ČOI při další podzimní kontrole. Prověřila 15 obchodníků  a  13  (86,7 %) přistihla při chybách.

- Na podzim Česká obchodní inspekce prověřovala i prodejce hraček. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji kontrolovala 26 prodejců, u 12 z nich, tedy ve 46 procentech, zjistila nedostatky. Inspektoři ověřovali zejména, zda jsou hračky vybaveny všemi náležitostmi a zda neohrožují zdraví a bezpečnost dětí.