Ano, existuje – pšenice. Ta patří mezi nejvíce konzumované obilniny na zemi. Představuje bohužel značný díl všech přijatých kalorií. V zájmu vlastního zdraví bychom se měli zamyslet, zda právě pšenici nekonzumujeme přespříliš.

Obyčejná pšenice prošla za poslední půlstoletí mnoha šlechtitelskými zákroky – aby například byla odolná proti období dlouhého sucha nebo aby uměla odolat plísním, když je naopak vláhy mnoho. Touto modifikací se složení pšenice zásadně změnilo a teprve v posledních letech se vědečtí lékaři zabývají neblahým vlivem těchto genetických změn pšenice na lidský organismus. Přišlo se například na to, že její konzumací stimulujeme chutě k dalšímu jídlu. Sama o sobě má vysoký glykemický index (90) – téměř stejně vysoký jako glukóza (100), takže nám v těle vyvolává náhlý nárůst hladiny krevního cukru, což s postupujícím časem vede k přibývání na váze a třeba až k cukrovce 2.typu.

Štěpením bílkovin, hlavně lepku, se mohou v těle spustit různé alergické reakce.
Ze své praxe mohu potvrdit, že analýzy stravování mých klientů dokazují nadmíru konzumace potravin obsahujících pšenici. Jako příklad uvedu snímek „zdravějšího" dne českého občana: snídaně: vícezrný rohlík s kozím žervé; svačina: krajíček chleba s 96%dušenou šunkou; oběd: pizza se sekanými rajčaty, kuřecím masem, olivami a sýrem; večeře: těstoviny se špenátem, pestem a tuňákem. Tak. A pokud to proložíme nějakou domácí buchtičkou či bábovkou odpoledne ke kafíčku – na problém máme zaděláno. Ani jedno jídlo bez pšenice.

A čím pšenici nahradit? To vám sdělím opět příště.
Dotazy posílejte na pozdravzdravi@seznam.cz