O višně, které v současné době dozrávají na 39 hektarech, nemá nikdo zájem. V Česku není adekvátní zpracovatel, zavřeny jsou i mochovské mrazírny, malou část ovoce nyní nabídli pěstitelé sobotecké Frutě. Ředitel firmy Josef Zmátlík prohlásil, že višně podnik opravdu nebude sklízet. „Cena je tak nízká, že ručně trhat plody se určitě nevyplatí, a tak část višní z nové výsadby sklepeme a odvezeme do Fruty. Co bude s červeným rybízem, zatím nevím, současná nabídka je jen pět korun.“

Sadař LadislavVagenknecht je doslova otřesen: „U nás nejsou žádní zpracovatelé ovoce, všechny podniky zkrachovaly a my dodáváme především do Německa. V současnosti však mají Němci sklady plné polského a maďarského produktu, takže o naše višně ani rybíz není zájem, a když, tak hluboce pod výrobní cenou. Za černý rybíz nám bylo v minulém týdnu nabízeno 17 korun, nyní pouze 11 korun za kilogram.“ Přitom černý rybíz pěstují v sadech na 4 hektarech, červený na 45. „Višně necháme asi na stromech a rybíz zůstane na keřích,“ zoufá si ovocnář.

Dostáváme se i k produkci jablek. Letos se očekává průměrná úroda. Jablka měla mohutně nasazeno, po suchu došlo k propadu plodů do relativně pozitivního počtu. Ovoce mělo i ideální velikost, nedávné krupobití však plody nenávratně poškodilo. Při sklizni bude nutné důkladně každý kus prohlédnout, přitom pracovníků má podnik na tuto práci nedostatek. Ladislav Vágenknecht se vyjadřuje i k současné ceně jablek na trhu (přes 40 Kč za kilogram). Lužanské sklady jsou již vyprázdněny jako u většiny našich výrobců, takže ovoce pochází z dovozu a ceny jsou prý nesmyslné.

Ovocnáři letos očekávají přetlak jablek, a tím i problematický odbyt, neboť český trh není schopen odolávat polským dovozům. Počítá se i s nízkými výkupními cenami moštových jablek.

Martin Ludvík nám za Ovocnářskou unii ČR k současné situaci sdělil: „Loňská sklizeň jablek byla u nás nejnižší za posledních 12 let, v celé střední Evropě dokonce za posledních 20 let. Poptávka výrazně převyšovala nabídku, a tak ceny rostly. Důvodem navýšení tedy nejsou ani biopaliva, ani vyšší spotřeba potravin v Asii či další důvody, které slyšíme při vysvětlování zdražování hlavních komodit (potravin). K největšímu nárůstu spotřebitelské ceny však došlo na jaře, kdy česká produkce jablek byla vyprodána. To je skutečnost, která se opakovala již po několikáté. Pokud by se do budoucna česká produkce omezovala, musely by se spotřebitelé připravit na vyšší ceny. Ty klesnou, až začnou první významnější dodávky z letošní české sklizně, a to bude začátkem září. Jak velký pokles to bude, záleží na obchodnících, protože vše nasvědčuje tomu, že čeští ovocnáři budou kvalitní konzumní jablka dodávat za stejnou cenu jako vloni, kdy je obchodníci prodávali nejčastěji za 24 až 30 korun, to je o 30 až 50 procent méně než nyní.“

Jak uvedl za Ovocnářskou unii ČR Martin Ludvík, situace u letního ovoce je komplikovaná. Tuzemský zpracovatelský průmysl téměř skončil a ten evropský se výrazně globalizoval do několika nadnárodních společností.

„Trh se zpracovaným ovocem je však také globální, proto si nemyslím, že kdyby tu domácí zpracovatelé byli, že marže by byly vyšší. Bohužel současné ceny zejména višní, ale i červeného rybízu proti loňsku citelně poklesly, zdaleka nepokrývají náklady, které za poslední rok kvůli především cenám pohonných hmot a hnojiv výrazně vzrostly. Důvod ke zlevnění tu navíc není. Největší pěstitelé jako Maďarsko a Polsko hlásí mírně podprůměrné sklizně, Německo dokonce sklizeň o třetinu nižší. Nízké ceny višní jsou však v celé Evropě.“ Ing. Martin Ludvík se domnívá, že do budoucna bude nutné ve větší míře spolupracovat právě u takových komodit, jako jsou višně, s velkými pěstiteli nebo odbytovými organizacemi a snažit se zpracovatelům nabízet velké partie pro zpracování bez obchodních mezičlánků a zlepšit tak vyjednávací pozici pěstitelů.

Zpracovatelé si však tímto jednáním podřezávají vlastní větev. Pokud nízké ceny přetrvají, budou se v budoucnu pěstitelé věnovat jiným, rentabilnějším plodinám.