„Pračky opravuji šestačtyřicet roků , všechno se za tu dobu změnilo. I lidi se změnili a řemeslníků je určitě méně. Mladí to nechtějí dělat, nevyučují se v oboru, nejraději by dělali u počítače. Také se už méně opravuje a lidé kupují nové pračky," vysvětluje Petr Samek, který je jedním z mála těch v Hradci, kteří ještě v oboru pracují.

Dříve prý pračky také déle vydržely. „Dneska jsou tak na čtyři - pět let," říká.

A nedostatek řemeslníků - opravářů v regionu se začíná projevovat i u jiných domácích elektrospotřebičů, než jsou pračky. Jak vidí budoucnost Petr Samek?

„Spíš se přestane opravovat a bude se kupovat jen nové zboží. Podívejte se na Západ, tam už to takto je. Když se se spotřebičem něco málo stane, vyhodí ho," předpovídá řemeslník.

Telefonní budka. Ilustrační foto.
Telefonním budkám hrozí vyhynutí

Až se prý jednou rapidně zvednout ceny za opravy a ty budou srovnatelné s cenou nových praček, pak to zákonitě musí nastat. „Zatím to dotujeme ze svého, i svým časem. Já už nedělám tolik, jsem v důchodu, tak chci trochu odpočívat," dodává Petr Samek.

Někdy sami opraváři zákazníkům radí, ať se spotřebiče raději zbaví a koupí si nový.

A růžové zrovna nejsou do budoucna vyhlídky, že by opravářů přibylo, už kvůli možnostem výuky v oboru.

„Dneska už tyto obory u nás nejsou, to bývalo kdysi dávno. Dnes už se dělají jen servisní opravy, které si zajišťují samy firmy, pozáruční opravy se dělají málo. Prodejci to také řeší prodloužením záruční doby u větších spotřebičů,“ vysvětlila ředitelka Střední zemědělské školy a Středního odborného učiliště chladicí a klimatizační techniky Kostelec nad Orlicí Yvona Bůžková.

Chata Orličan.
FOTO: V Deštném se vyrojily podnikové chaty jako houby po dešti