Moderní technologie kromě jiného umožňují zachování tradičního způsobu výroby českého kvasového chleba

Do nákupu nových technologií, strojů a zařízení a do stavebních úprav podnik postupně investoval téměř 23 milionů korun. Informoval o tom předseda představenstva a ředitel vysokomýtské firmy Bohumil Štanglica s tím, že modernizaci hořické provozovny NOPEK financoval z části z vlastních zdrojů a z části bankovními úvěry. Návratnost vložených prostředků v podniku odhadují nejvýše na 12 let.

Kromě zrekonstruovaných analytických laboratoří a dalších prostor průmyslová pekárna v Hořicích v Podkrkonoší disponuje například novou expedicí, myčkou přepravek nebo mísicím centrem pro výrobu čerstvého chleba tradičním způsobem. Špičkovou rotační pecí a dalšími potřebnými technologiemi bylo opatřeno také mísicí centrum běžného pečiva, takže závod je schopen na trh nově dodávat i jemné pečivo.

„Snad nejvíc nás těší, že jsme v hořické provozovně díky modernímu strojnímu vybavení zachovali jedinečné zpracování třístupňového vedení žitných kvasů při výrobě chleba. Mnoho tuzemských pekáren již tento tradiční způsob žel opustilo, protože je technologicky a časově náročný a vyžaduje vysokou kvalifikaci i řemeslný um pekařů. Přitom pravý český kváskový chléb, který naše společnost tradičně peče, je u našich spotřebitelů velmi oblíbený pro svou výjimečnou chuť a vůni, pro dlouhou trvanlivost i dobrou stravitelnost. Navíc obsahuje zásadně čistou mouku bez jakýchkoliv příměsí starého chleba, strouhanky nebo pasty, je také bez konzervantů a barviv," zdůrazňuje Bohumil Štanglica. Podle něho zmodernizovaný hořický závod firmy NOPEK je schopen nově využívat i takzvané přerušené kynutí a pokrýt specifickou poptávku hlavně obchodních řetězců v sortimentu zmrazených polotovarů určených pro dopečení.

Průmyslová pekárna v Hořicích v Podkrkonoší je nositelem ocenění Sdružení českých spotřebitelů za trvale dobré služby. Hlavním důvodem její modernizace byla snaha o další růst tradičně vysoké kvality potravinářských výrobků NOPEK. „Není totiž tajemstvím, že jakost mouky na trhu je v posledních letech značně rozdílná. Díky nákupu nových technologií mísení jsme tak schopni zhoršenou kvalitu této základní pekařské suroviny lépe eliminovat při dosažení vyšší výtěžnosti," vysvětluje předseda představenstva a ředitel vysokomýtské společnosti Bohumil Štanglica. Dodává, že NOPEK provozuje na východě Čech celkem 6 pekáren. Závod v Hořicích v Podkrkonoší zaměstnává 58 lidí a potravinářským zbožím vyráběným ve větších sériích zásobuje převážnou část Královéhradeckého kraje. Průměrnou denní produkcí 12,5 tun pekařských výrobků se na výkonech celé firmy podílí 36 procenty.
Do modernizace a rozšiřování výroby svých provozů společnost NOPEK v uplynulých letech investovala bezmála 200 milionů korun.

Koncepčně a finančně nejnáročnější byl zhruba 150milionový projekt přístavby nové haly jemného pečiva a expedice v pekárně Hrušová u Vysokého Mýta, dokončený v roce 2009. Součástí této investice bylo také vybudování veřejné plnicí stanice na stlačený zemní plyn (CNG) za téměř 10 milionů korun. Výdejní zařízení v Hrušové je umístěno v blízkosti frekventované silnice první třídy číslo 35 z Hradce Králové na Olomouc a od konce roku 2010 tam kromě automobilů vysokomýtského pekárenského podniku mohou progresivní palivo tankovat i další majitelé speciálně upravených vozidel na CNG.

NOPEK, a. s., Vysoké Mýto je firmou rodinného typu, která zaměstnává 365 lidí. Podnikání zahájila v roce 1991 jako společnost s ručením omezeným a v roce 2006 se transformovala na akciovou společnost. Letos podnik plánuje tržby 350 milionů a hrubý zisk 4 miliony korun. V roce 2012 na trh dodá 10 500 tun pekařských, cukrářských a trvanlivých výrobků. Svou produkci NOPEK zajišťuje v pěti pekárnách umístěných v Pardubickém kraji a v jedné pekárně v kraji Královéhradeckém. Vysokomýtská společnost provozuje také 13 vlastních prodejen a své potravinářské zboží dodává více než 1850 odběratelům. Zhruba čtvrtinu celkové produkce NOPEK prodává do sítě obchodních řetězců.