Nejstarší syn posledního vlastníka před znárodněním podniku v roce 1948, ing. Josef Jína se od roku 1994 snaží vrátit výrobky původní firmy zpět na trh. Tuto snahu od počátku provázely různé nesnáze, které vedly k tomu, že v roce 2005 vznikla nová firma J. Jína, založeno 1810.
Výrobna sídlí v Košťálově nedaleko Lomnice nad Popelkou. Michal Seidl z obnovené společnosti uvedl, že pro jimi vyráběné Lomnické suchary získali ochranu geografického označení EU. „Lomnické suchary zmizeli z českého trhu před patnácti roky, a i když se dnes nevyrábějí ve městě, svým návratem na pulty vrací městu proslulost,“ uvedl Michal Seidl.

Sedmnáct druhů

V současné době dodávají na pulty prodejen sedmnáct položek, z nichž šest jsou různé druhy Lomnických sucharů. „V sortimentu se nachází i původní receptura na kakaové suchary, jejímiž hlavními přísadami jsou pšeničná mouka, pražené mandle, rafinovaný cukr, sušené mléko, droždí, tuk, sušené vaječné žloutky, muškátový květ a další.
Výroba je prováděna výhradně ručně, protože náročné technologické procesy nelze automatizovat, aniž by Lomnické suchary neztratily na kvalitě. „Kus historie se vrátil. Podobných zázraků není však mnoho. Začali jsme z nuly, ale první odezvy od zákazníků jsou příznivé,“ doplnil Michal Seidl.