Podstatný zdroj příjmů tvoří pro řadu studentů peníze z letních brigád. Ty se liší v závislosti na prováděné práci či na jejím místě výkonu. Přesto se však většina brigádníků shodne, že utržené peníze pro ně nehrají zásadní roli, ale chtějí si svou brigádu i užít, případně udělat první krok pro budoucí kariéru.

Studenti se mohou 
ke své vytoužené brigádě dobrat několika způsoby. Drtivá většina dospívajících se spoléhá především 
na pomoc internetu, jehož výhodou je neustále se aktualizující nabídka pracovních pozic.

Úskalí takových nabídek však mohou spočívat v jejich možné nedůvěryhodnosti. Nic takového by nemělo hrozit, pokud se žadatelé o brigády obrátí na orgány, které je zprostředkovávají. Například na hradeckou pobočku úřadu práce nebo nejrůznější personální agentury.

Třebaže úřad práce zprostředkovává žadatelům především práci na hlavní pracovní poměr, disponuje 
i nabídkami brigád.

„Máme poměrně širokou škálu nabídek. Především se jedná o práce v zemědělství či pomocné práce v supermarketech. Méně je pak možností například v administrativě.  Studenti se na úřad práce s žádostí o brigádu však obrací jen výjimečně, třebaže práci nabízíme lidem již po dovršení věku patnácti let. Pokud brigádu hledají, pak především na internetu," říká ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Úklid i autodílna

„Na svou první brigádu jsem nastoupila během loňského léta, kdy jsem si našla nabídku na internetu. Pomáhala jsem uklízet kancelářské prostory. Nadcházející léto plánuji pracovat znovu, ale přála bych 
si dělat něco, co mě bude alespoň trošku bavit. Už čtrnáct dní prohledávám webové stránky, ale nic zajímavého jsem zatím nenašla," potvrzuje slova Martina Horáka sedmnáctiletá studentka gymnázia Klára.

„Nejdůležitější je mít takovou práci, při které zapomenete, že je léto a spousta vašich kamarádů si jen užívá," říká osmnáctiletý Pavel, kterého během léta čeká práce v autodílně.

Svému kamarádovi svorně přitakává i vysokoškolský student Lukáš: „Už třetím rokem odjedu znovu na celé léto pryč z města a budu vypomáhat s pomocnými pracemi v lesnictví. Moc se na čerstvý vzduch a vůni lesa těším."

Pozor na domluvu

Mezi mladými lidmi 
se však najdou i odvážlivci, kteří v rámci letní brigády volí práci v zahraničí. Nesmírně atraktivní jsou pak především nabídky z přímořských oblastí, kde sice není garantován tak vysoký výdělek, jako v jiných evropských velkoměstech, ale je zde lákavá představa léta stráveného u moře.

Zde se již vyplatí obrátit se na personální agenturu, která danou brigádu zprostředkuje. V opačném případě tomu může být tak, jako u devatenáctileté Pavlíny.

„Loňské léto jsme strávila na brigádě v Itálii, kde jsem pracovala jako barmanka. Vše bylo bezproblémové 
až do chvíle, než mi dorazila výplata. Ta byla zhruba čtvrtinová oproti tomu, na čem jsme se se zaměstnavatelem domluvili," uzavírá vzpomínky studentka gymnázia.

Radek Kozel