VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Láska opravdu prochází žaludkem

HRONOV - Na dobrém jídle a pití můžeme založit úspěšný partnerský vztah.

13.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Právě v měsíci lásky napadne možná některého čtenáře otázka, co je vlastně pravdy na známém rčení, že láska prochází žaludkem.
Toto zajímavé téma hodné sociologické studie dnes pro vás zpracovaly žákyně 2. ročníku učebního oboru Kuchař – číšník Monika Adámková z Náchoda a Nikola Dědiková z Broumova za přispění své třídní učitelky Jany Pošepné.
Vždyť dobré jídlo a pití se už od pradávna snoubí s dobrými lidskými vztahy, neobejde se bez něj žádné důležité setkání ani jednání. Bylo a je tomu tak právě proto, že společně sdílené jídlo podporuje rozvoj upřímných mezilidských vztahů a uvolňuje komunikaci mezi spolustolovníky.
Není pravda, že se člověk stravuje jen z toho důvodu, aby žil. Naopak, žije i kvůli tomu, aby jedl. Bez dobrého jídla a pití se ztrácí motivace k práci, ke vztahům, ke kultuře a umění, prostě ke všemu životně důležitému. Není neznámou věcí, že dobrý, chutný a hezky upravený oběd dokáže člověku už sám o sobě zvednout náladu. A naopak. Pokrm mdlé chuti a odpudivého vzhledu dokáže zkazit den už při prvním pohledu, natož při ochutnání.
Nestačí však jen uvařit něco dobrého. Podstatná je i úprava stolu, kde by neměly chybět svíčky, slavnostně složené ubrousky a třeba i čerstvé květiny. Aby výše zmíněné rčení mělo stoprocentní platnost, doporučujeme slavnostní úpravu stolu, například v italském stylu, jakou mohli zhlédnout v provedení hronovských studentů návštěvníci dubnové soutěže a přehlídky Gastro Hradec (horní foto), nebo nádhernými dorty z dílny našich cukrářek (dolní foto).
Každý dobrý kuchař nebo kuchařka musí mít vštípenu schopnost dokázat myslet na druhé. Když připraví něco dobrého k jídlu, dává tím najevo, že mu na hostovi záleží. K uvolnění a zbavení se napětí přispívá i dobré jídlo a pití.
Pokud budete mít chuť udělat radost třeba právě svému partnerovi, nechte se inspirovat našimi recepty.

Kuřecí prsíčka v limetkové omáčce

500 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, 2 vejce, 120 g oloupaných nasekaných mandlí, 40 g másla, 1 limetka, 1 kelímek zakysané smetany, 2 snítky meduňky, jako přílohu salát, toust, máslo.
Najemno nakrájíme listy meduňky a smícháme se zakysanou smetanou. Limetku omyjeme, kůru ostrouháme, rozpůlíme a vymačkáme šťávu. Potom 2 lžičky šťávy smícháme s nastrouhanou kůrou a přidáme do zakysané smetany. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme, naklepeme, okořeníme a obalíme v mouce. Rozšleháme vejce, prsíčka v něm namočíme a obalíme v mandlích. Máslo rozehřejeme na pánvi a maso na něm opékáme z obou stran asi 8 minut.

Jarní salát se sýrem

4 lžíce majonézy, 1 svazek ředkviček, 1 hlávkový salát, 1 svazek jarní cibulky, 200 g mladých špenátových lístků, sůl, 2 vejce natvrdo, 1 lžíce čerstvé bazalky a kopru, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa balsamico.
Majonézu ušleháme s olejem, octem a nasekanými bylinkami. Ředkvičky a cibulku pokrájíme na kolečka, salát a špenát natrháme, vše smícháme se zálivkou. Při podávání na salát nastrouháme natvrdo uvařená vejce.

Schované palačinky

200 g polohrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 350 ml mléka, olej na pečení, 400 g tučného tvarohu, 200 ml zakysané smetany, 3 polévkové lžíce cukru, 1 žloutek, 1 polévková lžíce rumu, 50 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 2 vejce, 60 g mandlových lupínků.
Z mléka, vajec, mouky, soli a cukru vyšleháme palačinkové těsto. Běžným způsobem z něho připravíme asi 8 palačinek. Z tvarohu, zakysané smetany, cukru, žloutku a rumu vymícháme náplň. Přidáme do ní omyté a osušené rozinky. Palačinky naplníme a srolované klademe do vymazané zapékací mísy. V míse je zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a posypeme lupínky. Zapékáme v troubě vyhřáté na 180 – 200 °C asi 20 minut. Podáváme ozdobené čerstvým ovocem, šlehačkou a vaječným likérem.


Hotelová škola
Hronov a Vrchlabí

13.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 22 000 Kč Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) TECHNIK/ČKA VÝROBY. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: TECHNIK/ČKA VÝROBY, Náplň práce:, •zajišťuje výrobu vzorků a malosériových výrobků, •provádí speciální výrobní operace, •spolupracuje při přesunu vývojových projektů do sériové výroby, •spolupracuje na vývoji výrobních procesů, Požadavky:, •vzdělání technického směru , •výborný zrak (brýle nejsou překážkou), manuální zručnost, pečlivost, trpělivost, •schopnost práce v týmu i samostatně, zodpovědnost, •ochota k občasné práci přesčas, Nabízíme:, • nástup možný ihned nebo dle dohody, jednosměnný provoz (6:00 – 14:30), • pracovní smlouvu na dobu neurčitou, • práci s moderními technologiemi a v příjemném prostředí, menší a pohodový kolektiv, • důkladné zaškolení, trvalou podporu a pomoc, • systém benefitů a odměn (100 Kč stravenky, 1500 Kč měsíčně při 100% docházce, firemní kurzy AJ a NJ, zaměstnanecké telefonní tarify, odměny za doporučení nového zaměstnance, za zlepšovací návrhy a další), , V případě zájmu o uvedenou pozici nám zašlete svůj životopis., Kontakt na personální oddělení: personal@sqs-fiber.cz, tel. 493 765 381.. Pracoviště: Sqs vláknová optika a.s. [1], Komenského, č.p. 304, 509 01 Nová Paka. Informace: personal@sqs-fiber.cz, +420 493 765 381. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 19 000 Kč Prodavači v prodejnách ASISTENT/-KA PRODEJE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ASISTENT/-KA PRODEJE, V případě zájmu kontaktujte pana Lukáše Prágra na e-mailové adrese: jicin@turbopizza.cz, telefonním čísle: 602 697 625, , Do oblíbené pobočky přijmeme asistenta/-ku prodeje., , Náplň práce: , Obsluha pizzerie, pomocná příprava v kuchyni, obsluha telefonu, , Požadujeme: , zejména chuť do práce, příjemné vystupování, stresovou odolnost vůči nahromaděným objednávkám, pracovitost, serióznost, cit pro úklid a velkou spolehlivost, , Nabízíme:, práce v oblíbeném podniku, být součást firmy s rozrůstajícími se pobočkami. Možnost kariérního postupu a seberealizace při otevření nových poboček. V případě spokojenosti a dobrých výsledků bonusy., Pozice je vhodná i pro absolventy/-ky.. Pracoviště: Turbo pizza, s.r.o. - jičín, Husova, č.p. 152, 506 01 Jičín 1. Informace: Lukáš Prágr, +420 602 697 625. Zákaznický servis - Zákaznický servis Telemarketingový pracovník 17 000 Kč Prodejci po telefonu TELEFONISTA/-KA A OPERÁTOR/-KA SPEDICE. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: TELEFONISTA/-KA A OPERÁTOR/-KA SPEDICE, -PP na dobu neurčitou, , Požadujeme: chuť pracovat, energičnost, loajálnost, komunikační dovednosti, 1 rok praxe v oboru výhodou, jazykové znalosti v podobě AJ, NJ výhodou. , , Nabízíme: nadstandartní platové ohodnocení, práce ve velmi pěkném prostředí a dobrém kolektivu, možnost manažerského růstu. , , Benefity: příspěvek na stravování, 13. plat, 14. plat, firemní akce, wellness, věrnostní prémie, jazykové kurzy, dovolená navíc, permanentka na volnočasové aktivity. Prémie za docházku. Stravenk. Sportovní příspěvky. Penzijní a životní spoření. Firemní akce a večírky. Slevové karty, finančně oceníme Vaše jubileum ve firmě. Výuka jazyků a mnoho dalšího., , Zaměstnance s praxí umíme ohodnotit a ocenit zkušennost!, Nováčky zaučíme., , , personalniodd@feetransport.cz. Pracoviště: Fee transport s.r.o.- pracoviště jičín, Křižíkova, č.p. 1099, 506 01 Jičín 1. Informace: Roman Botka, +420 602 177 278;232 000 260. Výroba - Výroba Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 19 000 Kč Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci PRACOVNÍK/-ICE VÝROBY - UDÍRNY. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVNÍK/-ICE VÝROBY - UDÍRNY, , V případě zájmu se dostavte osobně nebo pište na e-mail v.klusakova@masojicin.cz nebo volejte na tel.:+420 721 952 109 v době od 8.00 - 14.00 hodin., , Nápln práce: obsluha udíren, uskladňování zboží v chladírnách a sušárně., Možnost směnovat nebo stabilně pracovat na vybranou směnu (dle dohody), 1. směna od 6.00 - 14.00, 2. směna od 14.00 -22.00, , Nabízíme: zaměstnaneckou kartu na nákup firemních výrobků a stálou zaměstnaneckou slevu, zaměstnání na dobu určitou (1 rok)., Vhodné i pro absolventy/-ky.. Pracoviště: Maso jičín s.r.o. pracoviště, Konecchlumského, č.p. 1075, 506 01 Jičín 1. Informace: Veronika Klusáková, +420 721 952 109.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pomníček obětem srpna 1968 v Jičíně.

Pietní vzpomínku pořádá radnice na Letné

Šárovcova Lhota, záchrana koně z jímky.

Kůň spadl do jímky, hasiči ho zachránili

Shořel nakladač za milion korun

Vysoké Veselí - Ve Veselské Lhotě likvidovali profesionální hasiči z Jičína, Nového Bydžova a dobrovolná jednotka z Vysokého Veselí požár nakladače.

Diváci na oslavách Jičína gól neviděli, Hořice padly

Jičínsko – Druhým kolem pokračoval fotbalový krajský přebor mužů. 

Hasiči likvidovali požár kuchyně

Libonice - Tři jednotky hasičů zasahovaly v části Libonice u požáru kuchyňské linky v rodinném domě.

Jičín ukázal výbornou formu, doma nenašel přemožitele

Jičín – Zvučná jména zahraničních týmů doplněná extraligovou Plzní se od středy do soboty představila na jičínském turnaji Zepos cup. A kdo domácímu Ronalu příliš nevěřil, šeredně se spletl. Svěřenci Petra Mašáta a Aleše Babáka předvedli na turnaji parádní formu a vyhráli všechny zápasy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT