Získala za něj první místo. Současně vybojovala také třetí místo za dvacetiprocentní Eidamský sýr. „Moc nás to těší, vždyť právě třicetiprocentní eidamský sýr se prodává nejvíce,“ řekl ředitel mlékárny Jiří Tůma.


Na nižších příčkách mlékárna bodovala s ochucenými polotvrdými sýry Gaston.


Letošní Celostátní přehlídka sýrů, kterou pořádaly Vysoká škola chemicko-technologická Praha, Českomoravský svaz mlékárenský a Česká společnost chemická, se konala již po dvanácté, přičemž Mlékárna Příšovice se zúčastnila celkem deseti ročníků. Podle Jiřího Tůmy se na takovou soutěž připravují celý rok.


Zkoušejí nové postupy, snaží se vymyslet něco neotřelého. „Sýry se hodnotí podle vzhledu, chutě a konzistence,“ prozradil. V letošním ročníku se posuzovalo celkem 56 tuzemských a 11 zahraničních sýrů. Pryč jsou časy, kdy zde bodovala jičínská mlékárna, která je uzavřena. (hok)