Vyzvednout si důchod, podat listovní či balíkovou zásilku nebo zaplatit složenku mohou od včerejšího dne obyvatelé Božanova přímo na obecním úřadě. Právě v jeho budově začala od ledna fungovat nová poštovní provozovna „Partner I“, která je první svého druhu v Královéhradeckém kraji.

„Dobrý den jakou složenku mám vyplnit na poslaní dvou tisíc korun,“ sklonil se do proskleného okénka krátce po deváté mladý muž. Nová paní poštmistrová mu poradila a dál se věnovala přebírání úřadu. „Dnes si ještě přebírám od pošty ceniny, kolky a zboží,“ usmívala se Eva Davidová, které se s obsluhou pošty zvýšil částečný úvazek, jenž na OÚ již zastávala dříve.

Zázemí pro poštovní službu na obecním úřadě se začalo budovat v polovině listopadu loňského roku. Vybouralo se okénko, dělaly se podlahové krytiny, musela se napojit speciální linka pro poštovní služby a další více či méně viditelné práce. „Kromě podlahových krytin šly náklady na zbudování poštovního místa z obecního rozpočtu stálo nás to něco přes 50 tisíc korun,“ prozradil nám starosta Karel Rejchrt, jenž doplnil, že otevírací doba bude zhruba stejná, na jakou jsou místní lidé zvyklí a určitě je potěší i rozšíření odpoledních hodin. V průměru tak bude poštovní pobočka otevřena tři hodiny na pracovní den nejdelší služba je ve středu a nejkratší ve čtvrtek.

K tomu, že obec sama bude provozovat poštovní služby na obecním úřadu vedlo přání mnoha obyvatel obce, kteří si přáli, aby poštovní služby byli v Božanově zajištěny. „Vzhledem k tomu, že se dlouhodobě hovoří o případném snižování poboček České pošty, tak jsme to chtěli vyřešit tak, aby základní poštovní služby zůstaly zachovány,“ říká starosta Božanova Karel Rejchrt s tím, že obec usiluje i o rozvážení poštovních zásilek po obci. „Předběžně o tom jednáme a snad to je na dobré cestě. Dohodu ale zatím žádnou podepsanou nemáme,“ říká starosta Karel Rejchrt. „Vždy na konci měsíce pošleme poště k proplacení fakturu s dohodnutou fixní částkou a položkami za odvedené poštovní služby,“ vysvětlil nám starosta, jakým způsobem bude poštovní projekt Partner I financován.