Právě velký zájem zákazníků, ochutnávačů i přihlížečů v počtu přibližně tisíc hlav přiměl Hradeckou kulturní a vzdělávací společnost, aby po týdnu trhy zopakovala.
„Množství lidí předčilo všechna naše očekávání,“ říká o úspěchu prvních farmářských trhů ve městě ředitel společnosti Miroslav Franc. „Jakkoliv možná bylo před prvními trhy trochu složité přesvědčit pěstitele a farmáře, aby přišli na trh s nabídkou, zájem lidí minulou sobotu je přesvědčil sám o sobě.“
Konečně zelenina
Zákon nabídky a poptávky funguje. V sobotu 9. října od osmi ráno najdou návštěvníci druhých farmářských trhů vedle Adalbertina nejen sortiment z minulého týdne, tedy ovčí a kozí sýry, domácí máslo, klobásky, slaninku uzenou kouřem z bukového dřeva, chléb, koláčky a housky z malé pekárny, houby, med a speciality od soukromého řezníka, ale také uzené ryby, sýry z kravského mléka a mnohem víc ovoce a zeleniny, která na prvních trzích chyběla snad všem.
Ivanovo menu II
„Budu vařit, samozřejmě,“ potvrzuje svoji účast na druhých trzích Ivan Vodochodský. Jeho carpaccio z pečené červené řepy a grilované cuketky s kozím sýrem měly minulý týden spoustu nadšených ochutnávačů a diváků. Také tento týden se Ivan postaví do své improvizované kuchyňky ve stánku a uvaří.
„Uvidím, jaká zelenina a čerstvé produkty budou na místě k dispozici, a podle toho se rozhodnu,“ říká známý televizní kuchař o svém příštím menu. „V každém případě bych se rád pustil do vaření z dýně.“
Jak dál?
Dlouhodobá budoucnost farmářských trhů v Hradci Králové je v tuto chvíli tak trochu ve hvězdách.
„Obrovský zájem lidí nás přesvědčil, že farmářské trhy mají ve městě perspektivu,“ pokračuje ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc. „Velkou otázkou ovšem je, kde pro ně najít místo. Na tom současném, vedle Adalbertina, je nelze dlouhodobě pořádat. Místo jednak slouží jako parkoviště, jednak se tady odehrává řada dalších akcí. Neustálé skládání a rozkládání dřevěných stánků také není ideální. Byli bychom velmi rádi, kdyby se pořádání farmářských trhů ujal nějaký podnikatelský subjekt. Pokud se tak v nejbližší době nestane, budeme je s největší pravděpodobností pořádat i nadále my, nejspíš v intervalech jednou za tři týdny a samozřejmě na vhodnějším místě.“