Díky tomuto trendu se na českém trhu objevil nový hráč - slevové servery na internetu. Ještě před dvěma lety by je zájemce hledal marně, v současné době je jich přes dvě stě a další přibývají. „Někteří odborníci tipují, že jich do roku bude přes 400 a začnou se více specializovat na různé segmenty trhu,“ říká Vladimír Hlaváček ze serveru Zapakatel.cz.

Provozování serverů se slevami je pro jejich poskytovatele velice výhodné, jelikož v Čechách je velice silná skupina lidí, která slevy vyhledává. Vybraný kupon zákazníkovi přijde do emailové schránky, nebo klasickou poštou. Podle průzkumů v současné době denně sleduje alespoň jeden slevový server 60 procent uživatelů internetu. Částky, které uživatelé těchto serverů ušetří, jsou poměrně vysoké. Slevy se obvykle pohybují mezi 50 a 90 procenty. U největších poskytovatelů dochází k prodeji i několika tisíc kusů kuponu. Mají obvykle platnost několika měsíců. Prodej slev je omezen, aby nebyla překročena kapacita poskytovatele.

V nabídce jsou například slevy týkající se stravování v restauračních zařízeních, trávení volného času nebo relaxace. „Velmi oblíbené jsou také několikadenní pobyty, které zákazníkům představujeme nově ve speciální sekci cestovani.slevomat.cz. Cestování se brzy rozroste i o levné letenky,“ říká Tomáš Čupr, ředitel a zakladatel Slevomat.cz.

Velké oblibě se rovněž těší netradiční zážitky, jako je třeba jízda ve vznášedle nebo zorbing. „Nabízíme i zcela unikátní zážitky, jako jsou jízda ve ferrari nebo let balonem,“ říká Lada Rajtrová ze serveru Hyperslevy.cz.

Na čem se dá ušetřit v Hradci Králové
Slevy se například dají sehnat na poukázky do welness center, restaurací, ale třeba i na mytí automobilu.
* poukaz do hradeckého solária zlevněný z 650 na 325 korun
* 47 korun za kávu a dezert v hodnotě 94 korun – hradecká restaurace Satchmo
* kompletní kosmetické ošetření v hodnotě 169 korun včetně denního líčení místo původních 350 korun
* masáž lávovými kameny za 356 korun místo 890 korun
* vyčištění auta za 199 korun místo původních 430 korun

Denně poskytovatelé nabízejí i několik slev pro určitou geografickou oblast České republiky. I nadále je největší výběr kuponů v rámci služeb v hlavním městě. U větších serverů máte prakticky stoprocentní jistotu, že vámi vybraná akce proběhne. Akce by mohla být zrušena v případě, že by o ni byl malý zájem. Většinou však pro aktivaci stačí pouze pár zájemců. Nakupování je velmi jednoduché a rychlé. Na vybrané nabídce se klikne na tlačítko koupit, zákazník zvolí způsob platby - kartou či převodem z účtu a zadá svůj email. „Vše je automatizováno. Celá akce je uskutečněna do tří minut, nejdelší dobu vám zabere výběr akce,“ dodává Vladimír Hlaváček ze serveru Zapakatel.cz.

U zakoupeného kuponu by měla být samozřejmostí čtrnáctidenní záruční lhůta. V případě krachu poskytovatele finální služby nebo jeho neochoty kupon přijmout vám provozovatelé většiny serverů bez problému vrátí peníze.

(dk)