Nemusejí komplikovaně cestovat a potřebné údaje zjišťovat v dané zemi. Nově postačí navštívit „jednotné kontaktní místo“, jehož činnost zastřešuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Na pracovníky Jednotného kontaktního místa se obracejí nejčastěji drobní živnostníci, kterým se naskytla jednorázová nabídka práce v zemích Evropské unie a nevědí si rady s formalitami, které je nutné dodržet, aby se vyhnuli problémům,“ uvedl Jiří Bláha, vedoucí Živnostenského úřadu Magistrátu města Hradec Králové.

Čeští podnikatelé mohou své služby poskytovat zákazníkům v jiných členských zemích Evropské unie, ale pouze na základě českého oprávnění k podnikání, jedná se o tzv. přeshraniční poskytování služeb. Nebo mohou oprávnění získat v zahraničí, kde mohou následně vykonávat své podnikatelské aktivity, v tomto případě se jedná o tak zvané usazení.

Tato jednotná kontaktní místa jsou po celé Evropě a poskytují zájemcům všechny potřebné informace k získání oprávnění k poskytování služeb v jiných členských státech EU, EHP a Švýcarské konfederaci. (mv)