Je s ním nyní v trvalém kontaktu. Spolupráce trvá, Mileta v současnosti nemá na Ukrajině žádné pohledávky.

Generální ředitel Milety Otakar Petráček ujistil, že současným děním ve východní Evropě nebude provoz nijak ovlivněn. Země Rusko a Ukrajina v součtu prý nepředstavují ani jedno procento obratu. „Spíše se ukrajinského zákazníka snažíme podpořit po psychické stránce," uvedl Otakar Petráček.

Obecně větší obavu nicméně vzbuzuje to, jaký dopad bude mít krize na ruskou měnu: rubl. Předpokládá se, že ji čeká devalvace. Mileta má přímo v Moskvě kancelář, jejímž prostřednictvím sjednává obchodní dohody pro indickou mateřskou společnost Alok. Vliv krize na sílu rublu ale není předvídatelný, stejně jako vlastní vývoj dění v regionu. Vedení podniku do ruské metropole vysílá zástupce, aby zjistil momentální podmínky.

Hlavním odbytištěm hořické textilky je „arabský pás" zemí. V této souvislosti větší nervozitu než dnes vzbuzovaly loňské nepokoje v africkém státě Mali. Otakar Petráček tuto skutečnost zmínil při loňském poděkování hasičům, kteří zasahovali při velkém požáru tovární haly.

„Letím do Rigy, kde se sejdu s partnerem z Nižného Novgorodu. Budeme jednat o obchodech," sdělil nám těsně před svým odletem do Lotyšska ředitel firmy Kobit v Jičíně Jaroslav Nožička. Podnik působí na trhu 18 let a svůj sortiment strojů pro údržbu a opravy komunikací rozšiřuje nejen v České republice, Evropě, ale i na Dálném východě v Číně, Indii, Austrálii. „Na Ukrajině se chystáme uzavřít s tamním partnerem smlouvu o založení společné firmy.

Vzhledem k současné situaci očekávám, že se celý proces zpozdí. Uvidíme, jak se události pohnou dál, rozhodně nebudeme riskovat víc, než je zdrávo," uvedl Nožička, který firmu vede společně s bratrem Petrem. S Ukrajinou už Kobit obchodoval, šlo o jednotlivé zakázky, které se zrealizovaly bez problémů.