Na svém pondělním zasedání schválila Rada Královéhradeckého kraje dotaci autobusovým dopravcům ve výši šest a půl milionu korun. V letošním roce se jedná tak již o druhou finanční injekci, která je určeně na platy řidičů.

„Dopravcům poskytneme zálohu ve výši šest a půl milionu korun, které by měly být použity na navýšení mezd řidičů. S dopravci ještě nemáme vzájemně detailně vyčísleny jejich skutečné náklady, které s navyšováním mezd mají, ale nechceme, aby na toto doplatili řidiči autobusů, proto nyní uvolňujeme tuto mimořádnou zálohu, kterou poskytneme všem dvanácti dopravcům, uvedl první náměstek hejtmana pro oblast dopravy Martin Červíček.

Podle informací by ve středu mělo mezi náměstkem hejtmana a zástupci dopravců dojít k jednomu z posledních setkání k této tématice.

V nedávné době putovala z krajské kasy na mzdy řidičů ještě částka vyšší. „Bez ohledu na nařízení vlády jsme už od nového roku v rámci smluv a stanovené indexace mzdových prostředků navýšili objemy peněz autodopravcům o zhruba sedm a půl milionu korun," dodal první náměstek hejtmana.

DOPRAVCŮM DÁ KRAJ PŘES 40 MILIONŮ

Předpoklady částky, která bude celkově určena na takzvanou indexaci mezd a dalších výdajů, jdou do desítek milionů korun.

Podle vedení kraje je pravděpodobné, že suma, kterou dvanácti regionálním autodopravcům celkově poskytne, překročí v minulosti avizovaných 40 milionů.

„Předpokládám, že se domluvíme na prokazatelných ztrátách a pomoci kraje při problémech souvisejících s navýšením mezd a pochopitelně vícenáklady budeme požadovat po státu," okomentoval před středeční schůzkou se zástupci dopravců způsob financování mezd řidičů první náměstek hejtmana

Takzvaná finanční záloha má sloužit dvanácti regionálním dopravcům na částečné pokrytí výdajů s navýšením platů řidičů. O tom v minulosti svým nařízením rozhodla česká vláda