Čistý zisk 48 milionů korun vykázala podle předběžných výsledků v účetním období od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2014 společnost SanSwiss z Jičína. Celkový obrat předního evropského výrobce sanitární techniky, který zaměstnává 120 lidí, dosáhl 485 milionů korun. Představuje to více než 4procentní meziroční nárůst. Zatímco v předchozím obchodním roce SanSwiss dodal na tuzemský a zahraniční trhy 117 tisíc sprchových koutů, do konce března 2014 tento počet navýšil na 119 tisíc kusů.

Informoval o tom obchodní ředitel jičínského podniku ing. František Bílek s tím, že nárůst hlavních ekonomických ukazatelů se podařil i přes trvající útlum stavební výroby, obecný úbytek velkých objektových zakázek a absenci dlouhodobých kontraktů hlavně v České republice, kde SanSwiss ovládá zhruba pětinu trhu se sprchovými kouty a vaničkami. „U nás i v dalších vyspělých zemích se čím dál významnější konkurenční výhodou stává naše dlouhodobé zaměření na malosériovou výrobu sprchových koutů vyšší střední třídy s vysokou užitnou hodnotou. Důležitým faktorem je i nízký výskyt reklamací ze strany odběratelů," vysvětluje ing. Bílek.

Sprchový kout firmy SanSwiss.To jsou také předpoklady pro další růst exportu, který se na celkových tržbách firmy SanSwiss podílí 78 procenty. V minulém účetním období zahraniční prodeje podniku dosáhly 379 milionů korun, což je meziroční navýšení o téměř 5 procent. Z hlediska exportu je dominantní náročný francouzský trh, kam směřuje více než polovina celkové produkce společnosti. SanSwiss vyváží sprchové kouty rovněž do Německa, Belgie, Švýcarska, Španělska, Polska, na Slovensko, do Ruska a do dalších států. „Kromě pro nás tradičních západoevropských trhů vidíme velké možnosti uplatnění i ve vyspělých zemích na východ od nás. Třeba na Slovensku, které se na celkovém obratu firmy podílí 6 procenty, jsme v ukončeném obchodním roce prodali téměř 4,5 tisíce sprchových koutů. Naše sanitární technika u slovenských uživatelů získává stále větší oblibu a do tří let tam plánujeme navýšení tržeb o dalších 30 procent," říká František Bílek.

Vývoz do Ruska

Nejperspektivněji se ovšem pro SanSwiss jeví Ruská federace, a to i přesto, že kvůli více než 20procentní devalvaci rublu vůči euru v průběhu roku 2013 se tempo maloobchodního prodeje v tomto teritoriu zpomalilo. Nehledě na to tam jičínský podnik v uplynulém účetním období zaznamenal více než 40procentní meziroční nárůst. V konkurenci dalších renomovaných výrobců sanitární techniky v Rusku prodal zhruba 3000 sprchových koutů, což je asi 90 procent plánovaného množství.

„I přes tento doufejme přechodný pokles je pro nás rychle se rozvíjející a velký ruský trh z dlouhodobého hlediska velmi zajímavý. Vyžaduje totiž především kvalitní a značkové zboží, a proto pokračujeme v rozšiřování naší prodejní sítě z tradiční moskevské oblasti do velkých měst směrem k Uralu. Každý rok budujeme jednu reprezentativní vzorovou prodejnu, dvě z nich už působí například Rostově na Donu nebo v Samaře," konstatuje obchodní ředitel společnosti SanSwiss ing. Bílek.

Náročným zákazníkům u nás, v západní Evropě i na východních trzích je SanSwiss schopen nabídnout 12 základních produktových řad sprchových koutů ve zhruba 100 typech a 700 variantách. Mezi konkurenční výhody výrobků z Jičína patří zejména široká variabilita provedení, technická propracovanost a důraz na kvalitní řešení detailů, což ve výsledku spolu s vysokou funkčností přináší i velice nízký počet reklamací.

Vývoj na zakázku

„Do budoucna se chceme intenzivněji etablovat také jako významný dodavatel takzvaných OEM produktů. Naše zkušenosti, výrobní a technologické know-how nám umožňují operativní vývoj na zakázku, který je cíleně přizpůsobený aktuálním potřebám našich evropských odběratelů," zdůrazňuje František Bílek. Dodává, že k hlavním cílům této strategie patří zvyšování obratu a obsazování dalších segmentů trhu. Letos jičínský SanSwiss na základě specifických požadavků svých partnerů vyvinul první tři produktové řady sprchových koutů na zakázku. Jedna z nich je určena také pro Českou republiku a Slovensko, všechny tři řady potom pro Rusko a další evropské země.

Jičínský podnik je významnou součástí celoevropské skupiny sanitární techniky SanSwiss AG světového holdingu RONAL AG. V současnosti zajišťuje více než 75 procent celkové produkce sprchových koutů skupiny. Jejími dalšími členy jsou výrobní závody v Bitche ve Francii a v rumunském Temešváru a obchodní zastoupení v Polsku, Německu, ve Španělsku, Švýcarsku a Rumunsku, dále na Ukrajině, v Portugalsku, Belgii a Holandsku.

Význam českého podniku v rámci skupiny v letošním roce ještě více vzrostl. Do zkušebního provozu tam totiž uvedli projekt centralizace logistiky pro Evropu. Strategické rozhodnutí vedení holdingu soustředit tyto služby do Jičína podstatně sníží dřívější náklady skupiny na skladování, manipulaci a přepravu výrobků. Nové pracoviště jičínského podniku SanSwiss zatím pro členy celoevropské skupiny zkušebně zajišťuje dodávky sanitární techniky na francouzský trh. Po uvedení do plného provozu bude ústřední logistické centrum vzhledem ke svému výhodnému umístění uprostřed starého kontinentu schopno odbavit a dodat zboží všem svým důležitým obchodním partnerům v Evropě z jednoho místa.

SanSwiss, s. r. o., působí v jičínské průmyslové zóně od roku 1999. Současný název firma nese od listopadu 2009, kdy se vyčlenila z české společnosti Ronal CR, známější spíše produkcí litých kol pro automobily. Po oddělení se jičínský podnik začlenil do nově vzniklé celoevropské skupiny sanitární techniky SanSwiss AG světového holdingu RONAL AG.