Jak prozradil, za několik dní to budou dva roky od jeho prvního ponoru. „Ten jsem absolvoval v lomu v Kamenici nad Lipou, kde jsem si pod dohledem kamarádky záchranářky vysekal díru v ledu a poprvé okusil taje ledové vody. Přítelkyně Lucka se ke mně postupně přidala koncem loňského roku,“ naznačil.

Jak si udržet mentální kondici? Žít zdravě, stravovat se zdravě a vyvarovat se škodlivých návyků, zejména kouření.
Jak být duševně fit? Nekouřit, hýbat se a procvičovat mozek

Hromadným ponorům nefandí a nikdy se takové akce nezúčastnil. „Mám rád svůj klid, takže dávám přednost samostatnému otužování, případně s přítelkyní či kamarády,“ vysvětlil Michal Petrů, že ho na této aktivitě naplňuje právě klid a přítomný okamžik. „Čistá hlava, pocit z překonání se, vyplavování endorfinů - tohle vše snadno způsobí, že se na tom člověk stane téměř závislým,“ směje se.

Rakousko i Jordán

Míst, kde se nořil do chladné vody je dle jeho slov nespočet. „Snažíme si z toho dělat hezký zážitek, takže většinou do vody chodíme při východu nebo západu slunce. Za zmínku určitě stojí alpská jezera a vodopády, ale krásné otužování je i na mnoha místech u nás, například šumavská Vydra je moje oblíbená. Z časových důvodů ale nejčastěji využívám vody Veselských pískoven, či táborské vodní nádrže Jordán,“ přiblížil otužilec.

Knedlíčky se špenátem
Had, co se promění ve skvělé knedlíčky se špenátem

V jeho repertoáru nechybí ani zajímavé příhody. Když s kamarádem potřeboval zjistit hloubku Lužnice nedaleko Bechyně, chvíli se mu ztratil úsměv ze rtů. „Na tom místě byl vysoký břeh, takže mě „jistil“ za ruku a já dlouhým klackem šmátral ve vodě. Bohužel se mu nepodařilo mě udržet a během okamžiku jsem se ocitl celý pod vodou. Pokaždé když si na to vzpomenu tak se tomu směji, ale tenkrát mi do smíchu nebylo,“ zavzpomínal Michal Petrů.

Pozitivní účinky

Ke netradičnímu koníčku přivedl i řadu známých a většina z nich u záliby zůstává. Nepraktikuje ani žádné speciální dýchací metody. „Při ponoru se snažím udržet si rovnováhu v hlavě a vše, co během otužování cítím, beru jako pozitivní pro své tělo a mysl,“ osvětlil.

Aby saunování mělo potřebný efekt, je důležitá pravidelnost.
Jak a proč začít se saunováním

Nikdy ani neměřil teplotu vody, ani čas v ní strávený. „Podle mého je v tomto případě mnohem důležitější pocit než nějaká čísla. Pokud se rozhodnete otužování vyzkoušet tak doporučuji vyrazit s někým, kdo již má nějakou zkušenost,“ přidal radu závěrem a dodal: „A jestli si říkáte, že to pro Vás není, tak za sebe můžu říct, že mám běžně problém vlézt například do plaveckého bazénu, který má okolo 27 stupňů.“