Kvalita vody na rybníku Kníže v Jičíně je bohužel velmi špatná. Na hladině se drží silná vrstva sinic a místy se vytváří zelené chuchvalce. Karavana otužilců proto operativně přesouvá závody zimního plavání do lomu Rumchalpa nedaleko Nové Paky. Na Rumchalpě je naopak kvalita vody přímo excelentní. Voda je čistá a průzračná s viditelností do hloubky až 10 metrů. Není dáno jen jedinečnou lokalitou tohoto lomu, ale i péčí místního klubu potápěčů, kteří například letos v létě investovali nemalé prostředky do nákupu bakterií a jejich aplikace do vody, neboť i zde v důsledku nárůstu průměrné teploty vody v letních měsících a s tím spojených výrazných změn podvodního světa organismů, docházelo k zakalení vody.

Závody na Rumchalpě v sobotu začínají ve 13 hodin. Závodit se bude na tratích od 250 metrů do 1 000 metrů. Karavana otužilců zve širokou veřejnost do lomu Rumchalpa, kde bude možné sledovat závody nejlepších zimních plavců z celé republiky, ale zároveň bude možné si prohlídnout veřejnosti jinak uzavřený zatopený lom Rumchalpa, kam se běžně dostanou pouze potápěči.

Pro zajímavost dále doplňujeme, že nejlepším zimním plavcem ČR byl v lednu 2019 vyhlášen Michal Slanina z Jičína, který ani letos v létě nezahálel a 26. července 2019 přeplaval kanál La Mance.   (vp)

Basketbalový koš. Ilustrační foto
Do Nové Paky na basketbal