„Snahou této aktivity je poprvé v historii českého sportu spojit týmy i jednotlivce různých sportovních odvětví. Ve snaze podpořiti finanční sbírkou ty, kteří pomoc potřebují. V tomto případě pomáháme ženám, které se většinou ne vlastní vinou ocitly v obtížné životní situaci. Mají akutní i dlouhodobé vážné problémy a chtějí je řešit,“ vysvětluje Petra Bažantová, předsedkyně z.s. Každý koš pomáhá, který je jedním z hlavních organizátorů projektu.

Komu je určeno?

Ženám, klientkám poraden ONŽ (pomoc a poradenství pro ženy a dívky) a často matkám samoživitelkám, které potřebují sociální a materiální pomoc nebo psychickou podporu.

„Podpora v rámci akce Sportovci ženám v nouzi je cílena na ženy, které se samy snaží svoje vážné problémy řešit a kterým by jednorázová nebo opakovaná finanční pomoc pomohla jejich potíže odstranit nebo situaci stabilizovat,“ říká Bažantová.

Hasiči v noci odstraňovali popadané stromy na komunikace
Orkán Sabine dorazil do Pardubického kraje

Kdy a jak lze pomoct?

Hlavní období aktivity zahájilo v neděli a má skončit 30. června. Klub, tým nebo jednotlivec si může zvolit způsob a formu pomoci.

„Tuto volbu necháváme na všech zapojených subjektech. Může to být částka, která bude složena z příspěvku klubu a hráčů za každý vstřelený gól nebo naopak za udržení čistého konta, uhraný bod, za vítězný zápas. Možností je daleko víc, třeba určité procento ze vstupného, za každého fanouška. U jednotlivců za každý naběhaný, odveslovaný kilometr,“ nabízí návod Petra Bažantová.

Kdo se může ocitnout v obtížné situaci?
Matky samoživitelky, či ženy z rodin s nízkými příjmy, které prožívají akutní nebo dlouhodobou nouzi a ocitnou se na hranici sociálního vyloučení.
Mladé ženy, ve věku plnoletosti nebo o málo starší, pocházející z nevyhovujícího rodinného prostředí, které jim není schopno poskytnout podporu a zázemí. Nemají žádné finanční rezervy, ze kterých by byly schopné zvládat či překonat náročné životní situace.
Ženy, matky, které opustil manžel, partner, platí jim nízké výživné, nebo neplatí vůbec a výživné dluží.
Ženy, rodiny, které běžně zvládají zajistit své potřeby, ale nemají vytvořeny rezervy pro případ nenadálé situace.
Ženy, co zvládají zajistit běžné potřeby, ale splácejí dluhy, které vznikly, často ne jim samotným.
Ženy, u kterých konfliktní neutěšené vztahy, včetně domácího násilí, vedly k rozchodu či rozvodu, podstupují i několikaleté soudní spory.

Kdo podpořil či podpoří tuto společenskou aktivitu?

Sportovní střelci David Kostelecký a Jiří Lipták se rozhodli, že v závodu Grand Prix a Světového poháru věnují za každý trefený do 120 terčů 10 Kč a za každý nad 120 terčů 1000 Kč. V případě finále za každý trefený terč 10 Kč. V případě umístění na stupních vítězů 3000 Kč za první místo, 2000 Kč za druhé a 1000 Kč za třetí místo.

Plavecká reprezentace po dobu soustředění závodníci i jejich trenéři přispějí za každých odplavaných 100 m jednou korunou a za každý kilometr běhu 10 Kč.

Házenkáři Dukly Praha přispějí při utkání EHF Challenge cupu s týmem Red Boys Differdange částkou 100 Kč za každý vstřelený gól do sítě soupeře.

Hokejisté HC Verva Litvínov při utkání 7. tříd s Chomutovem za každého fanouška mládežnických týmů HC Litvínov proplatí Konto našeho srdce 50 Kč.

Fotbalisté FK Teplice budou propagovat aktivitu včetně dárcovské DMS na svých webových stránkách a sociálních sítích. Klub bude iniciovat i zapojení svých fanoušků při domácích zápasech.

Hokejisté HC Škoda Plzeň podpoří aktivitu při domácím utkání v zápasovém zpravodaji zveřejněním informací o projektu.

Dostihová stáj Josef Váni se zapojí do aktivity v rámci zahajovacího dne na závodišti v Pardubicích. Český dostihový jezdec a trenér se rozhodl podpořit transparentní účet aktivity za každé umístění svého koně částkou: 3 000 Kč za vítězství, 2000 za druhé a 1000 za třetí místo.

Atletika Čáslav se rozhodla věnovat startovné ze 79. ročníku Běhu sady Vodranty, současně Přeboru Středočeského kraje v přespolním běhu a 7. ročníku Memoriálu Josefa Kunáška .

Reprezentace v bobovém sportu ve spolupráci s jedním s hlavních partnerů věnuje sportovní oblečení pro matky s dětmi.

Běžci Chomutov vytvoří měsíční výzvu, do které se budou moci přihlásit jejich kolegové. Za každý kilometr pak dotyčný běžec věnuje jednu korunu.

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice v rámci střetnutí s Duklou Liberec a současně oslav dvaceti let od zisku prvního extraligového titulu se rozhodli podpořit aktivitu sbírkou v rámci významného utkání. 

Josef Potoček v zápase s USK Praha
Potoček: Je mi jedno, kde hraju. Koš je koš a lajny jsou všude stejné