Spojitost s 28. říjnem představuje start u pomníku republiky v parku a cíl u Lípy Svobody na Náměstí Svobody. Specifikem závodu je výběh, resp. zdolání, vrchu Železný a průběh radnicí.

Letos panovalo zatažené počasí, teplota vzduchu 9 – 10°C. Pro diváky ne úplně přívětivé podmínky, pro běžce dobré, navíc povrch trati byl povětšinou suchý, takže se dalo očekávat, že by mohl být překonán traťový rekord.

Již na vrchu Železný byl vítěz vrcholové prémie František Vagenknecht (Bakako Nová Paka) tak brzy, že byl pouze zaznamenán, ale nevyfotografován. Značný náskok udržel až do cíle a zvítězil v novém traťovém rekordu 45 minut a 49 vteřin, traťový rekord byl zlepšen téměř o tři minuty. Na dalších předních příčkách se pořadí v průběhu závodu měnilo. Každopádně do cíle druhý doběhl loňský vítěz Miroslav Balatka z Jilemnice (čas 48:48). Odstup třetího se ke konci snižoval, ale ani závěrečné zrychlení nestačilo Vojtěchu Záveskému z Lázní Bělohradu (48:56). Na čtvrtém místě doběhl a cenu pro nejrychlejšího železnického běžce získal Zdeněk Zikmund (50:00) startující též za Sportcentrum Jičín.

Vítězové kategorií
V kategorii mužů do 59 let byl první v cíli Pavel Mach z Prahy startující za Maraton klub Kladno (59:58), druhý Jiří Šádek z Lomnice nad Popelkou (61:00) a třetí Miloš Němec z Prahy startující za oddíl BONBON (63:43). Kategorii veteránů 60 let a starší bezkonkurečně ovládl Jiří Čivrný starší ze Semil startující za Slovan Liberec (52:12), v celkovém pořadí obsadil 6. příčku. Druhým veteránem v cíli byl Joska Navrátil startující za S. K. Strančice (63:17) a třetím byl Stanislav Groh (AC Vrchlabí; 66:33).

Mistryní Železnice se stala Aneta Khýrová ze Dvora Králové (53:38) a o více jak minutu zlepšila ženský traťový rekord. Druhá doběhla Simona Jiřičková z Jilemnice (55:44) a třetí Anna Kochová (Jinolice Team; 60:08). V kategorii dříve narozených žen zvítězila Jitka Turčínová (Báječné ženy v běhu Jičín; 78:28) a zároveň získala prestižní cenu skokan roku. Oproti loňsku se zlepšila veleskokem o 14 minut a 8 vteřin.

Cena za zřetele hodný počin byla udělena Markétě a Radku Danišovým za občerstvování běžců na vrchu Železný.
Závod byl podpořen městem Železnice a poděkování patří též všem pořadatelům z řad Muzejního spolku pro Železnici a okolí, Sokola Železnice a Muzea přírody Český ráj, dále všem pomocníkům a v neposlední řadě fanouškům a divákům.

Všichni účastníci získali také bodové hodnocení do poháru BEJK – Běžec Jičínské kotliny. Dalším závodem je Mikulášský běh na Bradech 6. prosince 2015.   MPČR