Handbike je kolo na ruční pohon, tandem pro zrakově postižené sportovce s vodičem a tricyklisté jsou většinou spasticky postižení sportovci, kteří jezdí na velké tříkolce, protože neudrží rovnováhu na normálním kole. Závodilo se v hezké krajině okolí Malé Fatry, ovšem na nějaké prohlížení a sledování malebného prostředí nebyl z časových důvodů prostor.

Hlavní náplní sportovců Spastic Handicapu byly pochopitelně závody. Zúčastnili se jich Poláci, Rakušané, Srbové, Italové, Němci a také přijel závodník Litvy a Nizozemí. Rovněž nechyběla početná výprava České republiky a domácí Slovensko.

Závod byl velmi fyzicky náročný; ostrá stoupání střídaly prudké a rychlé sjezdy, ostré zatáčky a celé to končilo poměrně dlouhou cílovou rovinkou. Časovka, která se jela v neděli, byla dlouhá 11 km. Závod měl délku 27 km s mírně pozměněnou trasou oproti časovce a jel se netradičně v sobotu. Trať byla po dobu konání závodů zcela uzavřena pro veškerou dopravu, což všem závodníkům naprosto vyhovovalo.

V silničním závodě, který byl na programu v sobotu, v závěrečném spurtu spojených kategorií T1 a T2 mužů i žen dohromady zvítězil David Vondráček z Valdic, druhý dojel Roman Šejna a za zmínku stojí rovněž páté místo Jiřího Hindra z Hořic, který patří do „postiženější" kategorie T1, všichni závodící za TJ Spastic Sport Praha.

Časovka
V neděli se jela časovka, kterou dojeli tricyklisté prakticky ve stejném pořadí jako hlavní závod. Pořadí se sice počítalo dohromady, body do celkového řebříčku UCI (Mezinárodní cyklistické unie) se však počítají zvlášť a našim závodníkům velmi pomohou.

Nyní se již vybraní závodníci budou pečlivě připravovat na vrchol celé letošní sezóny - Mistrovství světa v paracyklistice v kanadském Baie Comeau na přelomu srpna a září tohoto roku. Vzhledem ke katastrofálnímu nedostatku finančních prostředků však, bohužel, může odjet jen početně velmi omezená výprava.  Spastic Handicap