Gymnaestrády jsou oslavou pohybu pro cvičence různých věkových kategorií, konají se jednou za čtyři roky v různých městech Evropy. Cvičenci České republiky se jí zúčastňují pravidelně od roku 1991, kdy se uskutečnila 9.Světová gymnaestráda v Amsterdamu.

Účast Čechů
Patnácté Světové gymnaestrády v Helsinkách se zúčastní na 25 tisíc cvičenců z 50 zemí. Z ČR vystoupí v hromadných a pódiových skladbách celkem přes 800 cvičenců z České asociace sportu pro všechny (ČASPV), České obce sokolské (ČOS), České gymnastické federace (ČGF), Českého svazu moderní gymnastiky (ČSMG) a České asociace univerzitního sportu (ČAUS).

Autory hromadné skladby ČASPV s názvem ,,Rytmus pro život" je doc. PhDr. Viléma Novotná, Mgr. Iveta Šimůnková a Jaroslav Sauer z FTVS UK a ČASPV. Skladba je doprovázená hudbou a duety Elly Fitzgeraldové a Louise Armstronga.

Česká výprava na Gymnaestrádu.

Nácviky a generální zkouška skladby se uskutečnila ve Sportcentru Doubí u Třeboně. Na obrázku jsou cvičenci ČASPV Královéhradeckého kraje ze Smiřic, Hradce Králové, Nové Paky, Hořic v Podkrkonoší, Vrchlabí, České Skalice a Nového Města nad Metují, kteří děkují za podporu zastupitelstvu Královéhradeckého kraje.

Podrobnější informace o této akci je možno nalézt na www. wg – 2015.com