Odchovanec jičínské házené Tomáš Babák, jenž v současnosti hájí barvy německého týmu Bergischer HC, vzal v klíčových momentech zápasu Česká republika – Island zodpovědnost na sebe a reprezentační celek nakonec zvítězil o tři branky, 27:24.

„Jsem už v týmu bohužel jeden z těch zkušenějších a neuměl jsem si představit, že bychom výborně rozehraný duel ztratili. V takové atmosféře to snad ani nešlo pustit," měla po zápase jasno spojka českého výběru. „Věděl jsem, že musím do akce. Buď jeden na jednoho, nebo dostat balón na pivota a vlastně nám vyšlo obojí. Ke konci už to nebylo o nějaké taktice, jako spíš kousnout se a jít tam, kde to bolí. Jsem rád, že jsme urvali výsledek, jaký jsme potřebovali," radoval se nejlepší střelec Česka v zápase. Tým trenérů Kubeše a Filipa se výhrou hodně přiblížil postupu na Euro 2018.

Češi sehráli výborně úvodní dějství, to druhé už bylo o poznání horší. „Sami jsme Island vrátili do hry. Soupeř se snadno prosazoval z druhé vlny a nám se kupily problémy. Díky bohu mě to tam ale spadlo i v závěru zápasu," vysvětloval Babák.

Jistota postupu na evropský šampionát může přijít již dnes po duelu na Ukrajině (18.00). Pokud zde totiž Makedonie dokáže zvítězit, budou se Češi již s předstihem radovat.

Česká republika - Island 27:24 (14:9)

Fakta: Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Babák 8, Stehlík 5, Petrovský 4, Šlachta 3, Hrstka 2, Horák 2, Bečvář 1, Jurka 1, Sobol 1, Landa, Motl, Škvařil, Hanisch, Kašpárek - nejvíce branek Islandu: Sigurdsson 10, Palmarsson a Smarason po 3. Rozhodčí: Mazeika, Gatelis (oba Litva). Sedmimetrové hody: 1/1 - 5/5. Vyloučení: 4:1.