Fejfar odjížděl na předposlední závod ME s jasným záměrem: neriskovat, co nejvíce pošetřit auto a vybojovat potřebných devět bodů k zisku titulu. Ono se to zdá jednoduché, ale kdo se pohybuje v prostředí motoristického sportu, ví, že dokud se neprojede cílem, není nic jisté.

Na trati, která patří mezi jeho oblíbené, vyhrál trénink a v prvních dvou jízdách obsadil shodně druhé příčky, třetí z důvodu šetření techniky vynechal i s vědomím, že už může slavit titul.

Do finále tedy odstartoval „až“ ze druhé řady a jako by něco tušil. Hned po startu se střetli Samohýl s Výborným a kolizi odnesl i třetí startující z první řady Haas, který odstoupil pro uražené kolo. Zkušený jezdec jejich chyby využil a až do cíle to bylo Fejfarova sólo jízda. Výborný se zařadil na druhé místo a třetí pozici si udržel Boele. Samohýl pak po problémech soupeřů nakonec obsadil čtvrtou pozici.

Celkově vede Václav Fejfar s 298 body, druhý Samohýl má 254 bodů a zatím třetí Výborný 226 bodů, O stupně ještě může zabojovat čtvrtý Adriaan Boele s 224 body. Václav Fejfar tak zaznamenal osmačtyřicáté vítězství v závodě ME a již po osmdesáté čtvrté stál na stupních vítězů v evropském závodě.

Výborně jezdili i další Češi

Dařilo se i ostatním Čechům. Druhým místem za Milanem Vaňkem potvrdil evropský titul také Petr Nikodém v Buggy 1600.

Vítězná česká hymna zněla rovněž v Junior Buggy, kde se titulu hodně přiblížil vítězný Jakub Novotný, který má před závěrečným závodem velice výhodnou pozici. V Super Buggy pak Českou republiku zastupoval na stupních vítězů třetí Jakub Kubíček. O víkendu se uskuteční závěrečný závod ME v italské Maggioře, která má vedle Nové Paky nejdelší tradici autokrosového mistrovství.

„Zisk titulu nás nesmírně těší a máme z něj po všech těch peripetiích s přepravou na závody velkou radost. S letošním ME se budeme chtít rozloučit důstojným výkonem a pak už se budeme těšit na sobotu 6. října, kdy plánujeme ve Štikovské rokli rozloučení se sezónou,“ sdělil bezprostředně po závodech novopečený mistr Václav Fejfar. Přesnější informace o avizované akci budou včas sděleny.   (pv)

Jan Hable.
Faul desetiletí: Bývalý nejlepší dorostenec Evropy Hable skončil v sanitce