Jičínský oddíl na přeboru reprezentovalo dvanáct plavců. Družstvo Delfínu Jičín si nakonec z Krajského přeboru odvezlo neuvěřitelných třiadvacet medailí a několik krásných umístění do desátého místa.

Z jičínských plavců byla nejúspěšnější početná skupina dvanáctiletých plavců, kteří patří mezi špičku v ČR.

Celkem šestkrát se stal přeborníkem kraje Mikuláš Cogan, který jasně zvítězil ve všech plavaných disciplínách a to na 50, 100, 200, 400, 1500 m kraul a na trati 400 m polohový závod.

Dalšího přeborníka získal Ondra Cogan, a to na trati 100 m znak, dále si pak ještě připsal dvakrát druhé místo v závodě na 50 a 200 m kraul a na 100 m kraul získal třetí místo. Mezi medailisty se zařadil i Filip Nýdrle, který si vyplaval třikrát druhé místo v závodě 100 m prsa a na trati 100 a 200 m polohový závod. V nejtěžší disciplíně 1500 m volný způsob skončil Filip na třetím místě. Mezi dívkami získala čtyři medailová umístění Karolína Maršíková, a to druhé místo na trati 800 m kraul a třikrát třetí na 100, 400 m kraul a 200 m znak. Nebýt bohužel dvou diskvalifikací, a to u Karolíny Maršíkové (200 m kraul) a Filipa Nýdrleho (200 m prsa), mohla být medailová sbírka o dva cenné kovy větší!

V kategorii čtrnáctiletých závodníků potvrdila Pavlína Smolíková svoji „nadvládu" na motýlkových tratích a jasně zvítězila v osobních rekordech na tratích 100 a 200 m motýl. Stala se tak rovněž dvojnásobnou krajskou přebornicí. K těmto umístěním přidala dvakrát druhé místo na tratích 200 a 400 m polohový závod, jednou třetí místo na trati 400 m kraul a jednou ji medaile „uplavala" o dvě desetiny mezi prsty – 4. místo 50 m kraul.

Ve výborném světle se předvedli i další jičínští plavci, kterým k vysněné medaili chybělo jen málo a o případném úspěchu rozhodoval dohmat, případně trochu více síly v závěru závodu. Ale i oni si zaplavali svá maxima a zaslouží si velkou pochvalu. Mezi chlapci to byl Matěj Vik, pro kterého to byla první závodní zkušenost na těchto závodech a na trati 100 m prsa obsadil šesté místo. Stejně jako on první závody absolvoval i Jan Cogan, který si vyplaval dvanácté místo na trati 200 m kraul. Martin Janoušek získal na trati 100 m prsa sedmé místo. Neztratila se ani ostatní jičínská děvčata, a to Andrejka Nožičková, která si vyplavala osmé místo na trati 800 m volný způsob, ve stejném závodě skončila hned za ní na devátém místě Denisa Čakrdová, obě v osobních rekordech! Výborný výkon předvedly i Lucka Drahoňovská na 100 m motýlek a Nela Baboráková na 200 m kraul, kde obě shodně skončily na jedenáctém místě.

Vynikající výkony, dvacet tři medailí a velké množství osobních rekordů svědčí o dobré přípravě a píli všech jičínských plavců a práci jejich trenérů. Tyto výsledky dávají řadě z nich velkou šanci kvalifikovat se na mistrovství ČR žactva, která se konají v měsíci červnu. Za zmínku stojí rovněž i fakt, že dobré výsledky v průběhu sezóny nominovaly pět jičínských plavců, konkrétně Pavlínu Smolíkovou, Karolínu Maršíkovou, Mikuláše Cogana, Ondru Cogana a Filipa Nýdrleho do reprezentace Královéhradeckého kraje na blížící se Olympiádu dětí a mládeže v Brně. „Všem plavcům držíme palce, aby postoupili na MČR a dosáhli co nejlepších výsledků na Olympiádě. Děkujeme jim za předvedené výkony," sdělili zástupci Delfínu Jičín.

(Dej)