V českém výběru nechyběl ani jičínský odchovanec Michal Vaníček, který si právo účasti vybojoval především po solidních výkonech na Světovém poháru v Ulánbátaru, Evropském poháru v Orenburgu a v Bělehradě.

Co rozhodlo
Pro Michala tento šampionát znamenal vrchol sezony a zároveň rozloučení se s touto věkovou kategorií. Páteční los k naší naději ale příznivý nebyl a „nadělil" mu obhájce bronzu z loňského evropského šampionátu, ruského borce Denise Yartseva. Úvod zápasu patřil Michalovi. Byl aktivnější, ale svou technikou seoi nage se neprosadil. Poté se oba borci dlouho nedokázali prosadit v boji o úchop. Zkušený ruský borec však oddálil blížící se hrozbu trestu pro oba závodníky a hezkou kombinací nedal Michalovi šanci. Bohužel ukončil tak zápas před časovým limitem. Díky krutému systému soutěže, při kterém do opravných bojů postupují až poražení čtvrtfinalisté, tak pro našeho judistu evropský šampionát skončil!

Michalovi ale přesto patří poděkování za příkladný přístup k přípravě a vzornou reprezentaci jičínského klubu v průběhu celé sezony! Budeme doufat, že stejně tak, jako se úspěšně zabydlel ve všech mládežnických reprezentačních výběrech, potvrdí svoji výkonnost i v seniorské kategorii! Pevně věříme, že i jeho bratr Tomáš se co nejdříve vrátí na mezinárodní tatami.

Vystoupení českých judistů zachraňoval olympionik Lukáš Krpálek, který do své sbírky cenných kovů přidal i zlato z pražského šampionátu do 23 let v kategorii do 100 kg. Dařilo se i havířovskému Alexandrovi Jurečkovi (do 90 kg), skončil pátý. ⋌Milan Letošník