To skončil na mistrovství České republiky v dlouhém triatlonu druhý za favorizovaným Petrem Vabrouškem a šest minut před Michalem Urbánkem (TRI Lamy Brno) a více než patnáct minut před Janem Novotným (Hisport Team), když svůj čas dokázal stlačit těsně pod devět hodin.

Tentokrát se mistrovství České republiky koná společně se slovenským šampionátem pod názvem „Slovakman" v Piešťanech v sobotu 4. srpna. Rozsah disciplín odpovídá regulím dlouhého triatlonu, to znamená obejmy – plavání 3,8 km ve Váhu, cyklistika 180 km na okruhu do Leopoldova a zpět šestkrát 30 km a následně v šesti okruzích maratón 42,2 km.

Favoritem letošního ročníku je opět Petr Vabroušek, který na mistrovství České republiky v dlouhém triatlonu zvítězil osmkrát v řadě. Minulou neděli tento výborný triatlonista na světovém šampionátu ve Španělsku skončil patnáctý.

Novopacký triatlonista Rudolf Cogan obsadil v letech 2011 a 2010 druhé místo, v roce 2009 mu patřilo 3. místo, 2008 – 6. místo, 2007 – 20. místo. Největší šance porazit Vabrouška měl v roce 2010, kdy za ním zaostal jen o deset minut, z toho čtyři minuty ztratil kvůli defektu.

„Letos jsem již mezinárodní kariéru vzdal a proto jsem se už nepokoušel o kvalifikování na evropský či světový šampionát. Z tohoto důvodu je následující mistrovství republiky pro mě jediný důležitý závod roku, na který jsem se skutečně připravoval. A je to také moje poslední účast na tomto mistrovství. Příští rok už budu soutěžit jen jako amatér", sdělil před vlastním závodem Cogan a pokračoval: „Co se týče taktiky, tak plavání poplavu podle skupiny, snad jako loni Urbánek, Krpec, Novotný. Kolo pojedu odvážně, budu riskovat, nebudu se nijak šetřit. A běh, podle vývoje situace. Budu hospodařit se silami, které mi zbudou. Pokud skončím na stupních, budu spokojen". ⋌Míla Pour