Fakta
HBC Ronal Jičín „B" – HC Sokol Přerov 34:26 (17:15). Rozhodčí: Dolejší, Dvořák. Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B": Petr, Chaloupka – Dědeček 9/6, Dvořák 6, Vávra 5/1, Rychna 4, P. Drbohlav 3, Miľko, Bíšek a Krčka po 2, Havelka 1, M. Šachl. Sedmičky: 7/7 – 3/3. Vyloučení: 2 – 3. ČK: 0 – 0. Diváci: 85.

Přerovští nezískali na podzim, podobně jako v celé extraligové sezóně 2014/2015, ani bod a krčí se na úplném konci tabulky. Domácí však měli před duelem velké problémy se sestavou, proti většině podzimních zápasů chyběli z různých důvodů Čurda, Kolc, Šebek, Hlava, F. Bareš a Hána, vesměs hráči základního kádru rezervy mužů. Příležitost tak dostali někteří starší dorostenci, pro něž to byly velmi cenné zkušenosti z mužské házené.

Jičínští házenkáři vstoupili do úvodních minut velmi vlažně. Prostupná, nedůrazná obrana, pomalý přechod do útoku, malá koncentrace při zakončení vypracovaných šancí. Naopak hosté hráli uvolněně, jsou si dobře vědomi, že je nemine další sestup do třetí nejvyšší soutěže. I tak se ale prezentovali sympatickým výkonem, který v úvodních fázích zápasu ostře kontrastoval s představením domácích. Přerovští si tak neustále drželi mírné vedení, jejich hnacím motorem byl tradičně zkušený Michal Hradil, jenž v minulosti okusil extraligu také v Hranicích a Kostelci na Hané. Ten si dělal s obranou domácích co chtěl, prosazoval se sám či výtečně uvolňoval pivota Bučka. V polovině prvního poločasu vystřídal v jičínské brance Petra, jemuž defenzíva vůbec nepomohla, Chaloupka. Ten se ihned blýskl několika zákroky, které konečně nakoply jičínské házenkáře k živějšímu projevu. Domácí hráči pomalu přebírali iniciativu a přestože stále produkovali technické chyby, dokázali otočit na poločasových 17:15.

Po změně stran již házenkářům Přerova očividně ubývaly síly. Hosté sice i nadále bojovali, snažili se uhrát v Jičíně co nejlepší výsledek, na zlepšení domácích již ale reagovat příliš nedokázali. Jičínští zpevnili defenzívu, v solidním vystoupení pokračoval rovněž gólman Chaloupka. V polovině druhé půle odskočili domácí na rozdíl deseti branek a o osudu zápasu bylo rozhodnuto. V závěrečných minutách se již utkání pouze dohrávalo, přičemž záloha Ronalu nakonec zvítězila 34:26.

Házenkáři jičínské prvoligové rezervy tedy získali v prvním utkání jara povinné dva body a drží se na sedmé příčce tabulky druhé nejvyšší soutěže. Domácí nepředvedli oslnivý výkon, ovšem na vítězství to tentokrát stačilo. Hosté, ač bezkonkurenčně poslední, zanechali v Jičíně sympatický dojem. Zejména kanonýr Hradil prokázal svou kvalitu, doplňoval jej pivot Buček a další střelec Šoustal. Na straně Jičína byl hodně vidět Dvořák, sekundoval mu Rychna a v první půli Dědeček. Posledně jmenovaný ukázal neomylnou ruku při exekuci sedmimetrových hodů. Solidní zápas odehrál také Vávra, v brance podržel své spoluhráče Chaloupka.

V neděli 28. února čeká Jičínské další zápas s týmem ze spodních pater tabulky, střetnou se s Olomoucí.    (hbc, re)