Na devadesátikilometrové trati na závodníky čekaly obtížné terény v okolí Pecky a zejména pak na Zvičině, na níž vede i královské stoupání celého závodu, zčásti po sjezdovce. Společně s padesátikilometrovou trasou vede trať lesy kolem Hořic, Libína, Konecchlumí, Lužan, Hřídelce a Uhlířů.

Tratě jsou velmi dobře vyvážené – technické úseky střídají rovinatější rychlé šotoliny, prověří tak všechny schopnosti závodníků. S dlouhou trasou na 90 km se nejlépe vypořádal Lukáš Drejsl (BMC Skibikecentrum.cz) v čase 3:49:33, za ním následovali v rychlém sledu Petr Adámek 3:52:19 (Apache Loko Trutnov), Daniel Polman 3:52:25 (lidé&HORY) a Michal Vlášek 3:52:30 (Kellys Bike Ranch Team), pětici nejrychlejších ze 150 účastníků uzavřel Josef Holub s časem 3:55:36. Ve své kategorii se umístil Dan Polman na druhém místě. Čtrnáctiletý Martin Kubišta mladší z Bakaka obsadil na padesátce mezi dorostenci desáté místo. Na stupně vítězů se v dětských závodech prosadili i tři zástupci novopackého oddílu Bakako.

Pro zlato si ve své kategorii dojel Jan Bajer, stříbro si z Lázní Bělohrad odvezl Brumlich a na druhý nejvyšší stupínek vystoupala i Paulusová.

(po)