Po domácím skalpu loňského vicemistra z Plzně Jičínští poskočili již na druhé místo extraligové tabulky s devíti body! „Myslím, že jsme zatím v žádném zápase nepropadli,“ říká třiatřicetiletý kapitán Jičína.

Týmu se zatím daří skvěle. Po Novém Veselí se můžete pyšnit druhou nejlepší defenzivou. Je to vaše hlavní zbraň?
Jako každý rok se nám většinou v obraně dařilo. Letos praktikujeme trochu jiný styl, dříve jsme bránili 1-2-3, teď se spíš zaměřujeme na 0-6, kdy začíná fungovat spolupráce s Mateuszem (Mateusz Wolski pozn. autora), kterému chvíli trvalo, než do týmu zapadl a i pro ostatní hráče to byla trochu jiná situace. Myslím, že se situace začíná lepšit. Jsme si schopni daleko více pomáhat a následně vyvinout tlak na soupeře. Proto si myslím, že branek dostáváme po Veselí nejméně.

Jičín je aktuálně druhý nejlepší tým v extralize. Čím si to vysvětlujete?
Jsme za to jedině rádi. Myslím si, že jsme v žádném zápase nepropadli jak takticky, tak ani v bojovnosti, což je asi naše současná největší devíza. I přesto, že máme nějaká zranění, tak jsme dokázali uhrát body hlavně bojovností. V žádném z utkání jsme určitě nebyli horším týmem. Škoda duelu v Brně (prohra 28:31 pozn. autora), kde mohl být bod, i dva. Teď se ale zase s Plzní to štěstí otočilo k nám.

K týmu před sezonou přišel trenér Mašát. Pocítil jste nějakou změnu?
Řekl bych, že styl tréninků je trochu jiný. Ne diametrálně, ale určité odlišnosti tam jsou. Věřím tomu, že i tou obranou jsme trochu na soupeře vyvinuli tlak. Byli jsme známí tím systémem 1-2-3 a soupeři nás pak už začali přehrávat.

To jsme změnili a pomohlo nám to asi nejvíc. S příchodem Petra Mašáta přišel takový ten nový impulz. Jinak většina zůstala při starém, spolutrénuje Aleš Babák, který už u mužstva byl.

Je současný kádr lepší než v předešlých ročnících?
Možná že se teď sešla generace, kdy ti starší hráči, kteří by měli být postupně nahrazeni, ještě nějaký výkon podají, ti mladší už trochu dorostli a k tomu se dobře podařilo doplnit Liborem Horutem a Mateuszem Wolskim. Oba velice dobře zapadli. Tým má svoji tvář, máme na čem stavět. Uvidíme, co přinesou další utkání.

Zmiňovali jsme dvě nové posily. V čem je největší přínos Horuta s Wolskim?
U Mateusze je to taková až zarputilost, bojovnost, což mě překvapilo. Byť není kmenový hráč Jičína a nemusel by třeba tolik bojovat, v tomto ohledu jde naopak ostatním příkladem. Chce hrát naplno, vyhrávat a žádný míč pro něj není ztracený.

U Libora je asi největší předností útočná fáze, góly ze spojky, z pravé strany, možná v minulé sezoně chyběly. Věřím, že po uzdravení Šulce a Vítka budeme zase silní na obou stranách spojek. Na středu v podobě Lukáše Rychny nebo Mateusze zatím problém není.

Jaká byla v kabině atmosféra po skalpu Plzně?
Samozřejmě euforie. Bylo to vyhecované, přišla plná hala, skvělý soupeř. Plzeň je pojem, každý se na ní chce vytáhnout. Nyní už jsme začali pracovat na tom, abychom byli připravení na Karvinou a přiblížili se zase blíže našemu cíli.

Mohl by být Jičín černým koněm letošní extraligy?
Možná by to na nás mohlo sedět. Každopádně tato nálepka bude určitě patřit i Novému Veselí, protože to je také tým, který dokáže vyhrát kdekoliv. Velký pozor bych si dával i na Kopřivnici. Uvidíme, jak se dokáže stabilizovat Dukla. Tam je rovněž kvalita. Celkově se vytvořila silná osmička týmů. Doufejme, že mezi ně budeme patřit.

Mimo aktivního hraní se věnujete také trénování jičínských mladších žáků. Jak je to pro vás časově náročné?
Někdy se stane, že jdu z práce rovnou na trénink žáků a pak zůstávám na chlapy. Ale takto jsem se rozhodl, že to teď budu praktikovat. Počítal jsem s tím, že to bude náročné. Z trénování však slevit nechci, baví mě to, je to takový nový impulz a člověk to pak vidí z trochu jiné pozice. Snažím se svoje zkušenosti předat dál. Nabíjí mě to, máme dobrou partu trenérů, takže si tam chodím vlastně odpočinout.

Po Plzni chce Jičín obrat i Karvinou

Jičín - Další těžký úkol čeká na házenkáře jičínského Ronalu. V rámci osmého kola extraligy zajíždí v neděli (10.30) na palubovku Karviné. Zde půjde o souboj aktuálně druhého s třetím týmem tabulky, přičemž oba soupeři nasbírali shodně devět bodů.

V minulém kole jak Jičín, tak Karviná bodovali naplno. Zatímco celek Petra Mašáta doma zdolal úřadujícího vicemistra z Plzně (26:25), svěřenci Marka Michaliska vyválčili dva body ve Frýdku-Místku (32:26). 

Mírným favoritem bude přece jenom Karviná, která má k dispozici domácí prostředí. „Jedeme tam s čistou hlavou a pokusit se zabojovat o dva body. Určitě nebudeme v pozici favorita. Nemáme tam co ztratit a já pevně věřím, že nějaký bod odvezeme,“ řekl jičínský Martin Bareš a pokračoval: „S příchodem Michala Brůny je tam zkušenost a přínos je obrovský. On je ten typ hráče, který zápas dokáže rozhodnout ať už v pozitivním nebo negativním slova smyslu. Na něm to stojí. Základem úspěchu bude ho ubránit a zachytávat rychlý přechod domácích do útoku. Pokud by se nám to nepodařilo, asi nemáme šanci na úspěch. Základem bude opět dobrá obranná činnost. Pokud bude soupeř pod tlakem a my co nejdéle udržíme vyrovnanější stav, tím pro nás lépe. Pak můžeme pomýšlet na bodový zisk, má jasno kapitán.