O tom, že házená v Rumcajsově městě je vnímána v republikovém měřítku velmi významně, svědčí další úspěch, tentokrát na poli trenérském. Bývalý dlouholetý úspěšný hráč a extraligový trenér, dnes sportovní ředitel klubu a trenér starších dorostenců, Petr Babák, se stal členem realizačního týmu mužské seniorské reprezentace. Ten tvoří trenéři Vladimír Haber a Jaroslav Hudeček, asistent Petr Babák, lékař Vladimír Hospodár, maséři  Petr Tahovský a Jiří Neuman, vedoucí Miloš Šverma. V době, kdy čtete tyto řádku, už má reprezentace za sebou první utkání s Izraelem.

Petře, mohl byste jičínským fanouškům přiblížit sled událostí, které předznamenaly vaše jmenování?
Bývalému trenérovi reprezentace, Martinu Liptákovi, vypršela smlouva, která nebyla vzhledem k neúspěšné baráži s Ruskem o postup na mistrovství světa prodloužena. Původními kandidáty na post reprezentačního trenéra byli Jan Bašný a Petr Hrachovec. Prvně jmenovaný ale stále působí u ženské reprezentace, Petr Hrachovec koncem září nabídku odmítl. Vedení Českého svazu házené poté vybralo dvojici trenérů Vladimír Haber a Jaroslav Hudeček. Ti mě kontaktovali a nabídli pozici jejich asistenta. Vzal jsem si čas na rozmyšlenou a nakonec se rozhodl tuto nabídku přijmout.

Už v průběhu hráčské kariéry jste začal s trenérskou činností, přes mládežnické kategorie jste se na dlouhých dvanáct let ujal extraligového celku. Mimo to jste vedl také reprezentaci juniorek (dorostenek), v současné době jste hlavním trenérem reprezentačního celku dorostenců. Jak vysoko ve vaší trenérské kariéře řadíte vaše začlenění do mužské reprezentace?
Samozřejmě roli asistenta v reprezentaci řadím na nejvyšší úroveň. Stejně jako pro hráče je velká čest reprezentovat, já si nesmírně vážím možnosti podílet se na přípravě takového týmu. Funkci asistenta reprezentačních trenérů beru jako ocenění mé trenérské práce, ale také jako obrovské ocenění pro jičínskou házenou.

V právě probíhajícím týdnu vás čeká první reprezentační akce, jak moc se na novou zkušenost těšíte?
Odpověď nemůže být jiná, než že se na mou premiéru u reprezentace těším. Vždyť možnost spolupracovat s takovými hráči, jako například Jícha, Štochl, Kubeš, Horák, Juříček a další se nenaskytne každému.

Popište nám nejbližší program „áčka" mužů.
Celý tým se sešel v pondělí ve Zlíně, kde nás dnes, ve středu čeká první kvalifikační duel proti Izraeli. Na úterý byly naplánovány dva tréninky, video s rozborem hry soupeře, ve středu potom lehčí trénink a od 18 hodin první duel. Ve čtvrtek absolvují hráči regeneraci a poté se již začneme připravovat na důležitý nedělní zápas v Černé Hoře, který začíná v 17 hodin a  kam odlétáme v sobotu z Vídně. V pondělí nás čeká návrat domů. Pro příznivce české házené připomínám, že  duel v Černé Hoře mohou sledovat na televizním kanálu Sport 1.

Jak těžké bude splnit cíl, tedy postup na mistrovství Evropy?
Samozřejmě nás nečeká nic jednoduchého, hlavním favoritem na obsazení jednoho ze dvou postupových míst je Německo. My bychom měli podle papírových předpokladů bojovat o druhou příčku s celkem Černé Hory. Ovšem ani zápasy s Izraelem nebudou snadné a nelze je podcenit.

Došlo proti předchozím vrcholným akcím či kvalifikacím ke změnám v hráčském kádru?
Hlavní změnou je absence velezkušeného Jana Filipa, jenž definitivně ukončil reprezentační kariéru, před nedávnem ho napodobil také dlouholetý kapitán týmu Karel Nocar.

Kolik hráčů z domácí nejvyšší soutěže si svými výkony řeklo o nominaci?
Do nominace se vešli čtyři hráči z domácí extraligy, jedná se o brankáře Tomáše Petržalu z pražské Dukly, Jiřího Motla z Lovosic, zuberského Miroslava Jurku a plzeňského Romana Bečváře.

Nalezneme v širším kádru také jména jičínských odchovanců či hráčů, kteří v Jičíně v minulosti působili?
Ano, do kádru se probojoval jičínský odchovanec Ondřej Šulc a také Martin Prachař, jenž v Jičíně v minulosti hostoval z mateřského Kolína.