Slavnostní ceremoniál v hlavním městě Maďarska, v jehož těsné blízkosti se také jezdí již pěknou řádku let závody Formule 1, patřil z velké části české výpravě. Češi vybojovali tři autokrosové tituly (Václav Fejfar, Jakub Novotný, Petr Nikodém) a také ocenění za vítězství v Poháru národů.

Jubilejní pátý titul vybojoval Václav Fejfar, když první získal již v roce 2000. „Do Maďarska jsme cestovali vlakem a byla to příjemná cesta. Z Pardubic jsme do Budapešti dorazili za pouhých pět hodin. Mimo jiné jsme si podali ruce s velkým soupeřem Tamásem Káraiem a zavzpomínali jsme na naše souboje.“ uvedl závodník z Lužan.

I když divize Touring Autocross početně v posledních letech stagnuje, určitě ne kvalitou a náznaky výměny této kategorie za kartcrossy rozhodně nejsou na místě. Zvláště když FIA prodloužila homologace končícím vozům o další čtyři roky.

„Je na funkcionářích z jednotlivých zemí, aby uhájili existenci závodních vozů. Předpoklad zvýšení počtu startujících se rýsuje. Vím minimálně o pěti až šesti jezdcích, kteří by měli nově startovat,“ přibližuje neutěšenou atmosféru Václav Fejfar a dodává: „Stavba speciálu zabere minimálně rok, další čas zaberou testy a teprve pak je nový vůz schopný závodit. Nehledě na to, že se jedná o finančně náročné projekty. Proto si myslím, že je nemyslitelné skončit z roku na rok.“

Navíc autokros vznikl právě úpravou cestovních vozů. A pokud se mají aktivně zapojit automobilky, tak to připadá v úvahu především v divizi Touring Autocross.

V krásném prostředí hotelu Corinthia se tedy vyhlašování, které bylo na vysoké úrovni, neslo i v duchu zmiňovaných změn. Určitou nespokojenost vyjádřili i světoví rallykrosaři, které zase čeká v nejbližší době přechod na elektromobily. Lužanský jezdec by se měl příští rok vedle startů v celém devítidílném seriálu mistrovství Evropy objevit i na několika závodech mistrovství České republiky. Na domácí trati ve Štikovské rokli a svoji účast přislíbil Václav Fejfar i pořadatelům z Poříčí nad Sázavou.

Oceněn i mladík z Jičína

Pro cenu si v Budapešti došel i jičínský závodník Jakub Novotný, který v uplynulé sezoně ovládl kategorii Junior Buggy.   (pv)

Středoevropská liga basketbalistek: Marburg - Hradec Králové.
Hrdinky týdne v kraji: Lvice se probily do finále Středoevropské ligy