Orientační běh má stále velký počet příznivců, v České republice je oficiálně registrováno více než sedm tisíc vyznavačů sportu, který vedle fyzické přípravy vyžaduje i správné přemýšlení a rozhodování.

Závod připravili na sobotu 26. března členové oddílu Slavia Hradec Králové – centrum, je situován na okraj Hradce do Dubinky. Terén, na němž jsou postaveny tratě s kontrolami, je typicky „hradecký“, tedy s malým převýšením a hustou sítí cest a vodotečí. První závodníci vyběhnou na trať v deset hodin.

Mezi přihlášenými nechybí běžci ze Sportcentra Jičín – celkem bude město pohádek reprezentovat třiatřicet závodníků, z Nové Paky přijede pro body patnáct běžců. Své zástupce zde budou mít i oddíly Jiskra Hořice, OK Reco Sport nebo OK Jilemnice. Nutno dodat, že zástupci zmíněných oddílů patří ve svých kategoriích mezi kandidáty na přední umístění.

Již v pátek večer se také za účasti několika závodníků z východních Čech konal Přebor Pražské oblasti v nočním orientačním běhu u Újezdu nad lesy.
V neděli připravují zajímavý závod nadšenci z OK Jiskra Nový Bor – po vzoru slavného finského běhu Tuomila se koná první ročník závodu tříčlenných štafet Pekkomila. Do uzávěrky je přihlášeno je třiatřicet týmů. (Pavel Vydra)